Κασσώπη: Μια αρχαία πόλη της Ηπείρου ισάξια της αρχαίας Αθήνας (pics)


Αντώνης Λουκόπουλος

Η αρχαία Κασσώπη είναι κτισμένη σε μικρό οροπέδιο στις δυτικές πλαγιές του όρους Ζαλόγγου σε υψόμετρο 550 μέτρων. Στις αρχές τις εποχής του  Σιδήρου η περιοχή αποτελείτο από 14 πιθανώς διαφορετικά φύλα , ένα εκ των οποίων ήταν και οι Κασσωπαίοι που τον 5ο αι π.Χ. αποσπάστηκαν και εγκαταστάθηκαν στη παρακείμενη πεδιάδα. Η περιοχή αυτή ήταν νευραλγικής σημασίας και φαίνεται από το μεγάλο κύμα των αποικιών που δέχτηκε. Τον 8ο αι δημιουργήθηκαν στη περιοχή 4 αποικίες : η Πανδοσία , η Ελάτρια , οι Βατιές και το Βουχέτιον που υπέταξε ο Φίλλιπος Β΄ της Μακεδονίας το 343 π.Χ. και τις παραχώρησε στη πόλη της Κασσώπης που ιδρύθηκε τον 4ο αι π.Χ. . Τον 7ο αι ίδρυσε η Κόρινθος της Αμβρακία στις όχθες του Άραχθου που αποτέλεσε σημαντικότατο εμπορικό σταθμό της στη  ΒΔ Ελλάδα.

Η έκταση της Κασσώπης είναι 400 στρέμματα ενώ αποτελείται από 3000μ.  πολυγωνικού τείχους . Διαθέτει 2 ακροπόλεις τειχισμένες με υδροδότηση αυτόνομη σε περίπτωση πολιορκίας , το Κιτέπ και τον Ανεμόμυλο.

                                                     (ΕΙΚ. 1  ΤΟ ΚΑΤΑΓΩΓΙΟ , τέλη 3ου αι π.Χ)

Η πόλη είναι κτισμένη κατά το Ιπποδάμειο Πολεοδομικό Σύστημα και διαμορφώνονται 20 στενοί δρόμοι που τέμνονται από 2 πλατύτερες οδούς. Διαμορφώνονται με αυτό τον τρόπο 60 ορθογώνιες οικοδομικές νησίδες όπου κατά πλάτος εμφανίζονται 2 σπίτια ισοεμβαδικά και χωρίζονται από έναν μικρό αποχετευτικό διάδρομο , την περίσταση. Διαμορφώνονται 600 κατοικίες ενώ στη μέγιστη ακμή της φαίνεται πως αριθμούσε συνολικά τις 8000 ψυχές.

Το Ιπποδάμειο σύστημα ενώ προστάζει τη τοποθέτηση της Αγοράς στο κέντρο της πόλης , τοποθετήθηκε στη ΝΑ άκρης της σκοπίμως , με θέα στον Αμβρακικό κόλπο. Στόχος η επόπτευση της περιοχής για πειρατές.

                                        (ΕΙΚ. 2   ΣΧΕΔΙΑΣΤΙΚΗ ΑΠΟΤΥΠΩΣΗ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ ΤΗΣ ΚΑΣΣΩΠΗΣ)

Πολλά στοιχεία για τη ζωή της πόλης δίνει η Αγορά , το δημόσιο κέντρο της πόλης . Έχει σωθεί πλήθος κτιρίων μεταξύ των οποίων Στοές , ένα τέμενος , το Πρυτανείο στο οποίο έκαιγε το άσβεστο πυρ της πόλης και λειτουργούσε ως διοικητήριο . Το κτίριο του Ωδείου ή Βουλευτηρίου , όπου η χρήση του δεν έχει ξεκαθαριστεί ακόμα και είχε αμφιθεατρική μορφή.

(Ταφικό μνημείο)
Το Καταγώγιο ήταν κτίριο τετράγωνης κάτοψης με κεντρική αυλή και λειτουργούσε ήταν σαν εμπορική αγορά ή χώρος φιλοξενίας επίσημων προσώπων ή συνδύαζε και τις δύο λειτουργίες.

Σημαντικό μνημείο έξω από την Αγορά και εντός των τειχών της πόλης ήταν το Ταφικό Μνημείο , μακεδονικής τεχνοτροπίας και υποδηλώνει τις σχέσεις της Κασσώπης με το μακεδονικό βασίλειο στην ύστερη κλασική περίοδο με πρώιμη ελληνιστική . Πιθανότατα το μνημείο λειτούργησε ως Ηρώο και όχι ως πραγματικός τάφος.

Ωστόσο όλα άλλαξαν όταν το 31 π.  Χ. η όταν ο Οκταβιανός Αύγουστος νίκησε το στόλο της Κλεοπάτρας και του Μάρκου Αντώνιου και εις μνήμη της νίκης του έκτισε τη Νικόπολη στην οποία αναγκάστηκαν να μετοικήσουν οι κάτοικοι της Κασσώπης η οποία ύστερα πέρασε στη λήθη.

                                                         (ΕΙΚ. 4   ΩΔΕΙΟΝ ή ΒΟΥΛΕΥΤΗΡΙΟΝ , β΄μισό 3ου αι π.Χ.)

 

ΑΝΤΩΝΗΣ ΛΟΥΚΟΠΟΥΛΟΣ φοιτητής του τμήματος ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΑΣ ΚΑΙ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΙΚΩΝ ΑΓΑΘΩΝ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ 


Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις