Ανδρέας Ζακυνθινάκης: Ο αδικοχαμένος, άξιος διάδοχος του Στέλιου Καζαντζίδη


Σωτήρης Σουχλέρης

Μετά την αποχώρηση του Καζαντζίδη από τα νυχτερινά κέντρα, το 1966, ο δρόμος άνοιξε για νέους καλλιτέχνες, όμως κανείς δεν μπορούσε να υποκαταστήσει τον Στελάρα. Όταν ο μεγάλος βάρδος επέλεξε να σταματήσει και την δισκογραφία, το 1976, οι εταιρείες "λύσσαγαν" να βρουν τον διάδοχό του. Ένας από τους επίδοξους διαδόχους, που κέρδισε αυτόν τον τίτλο, ήταν ο Ανδρέας Ζακυνθινάκης.

Τα πρώτα χρόνια

Λίγα πράγματα είναι γνωστά για τα παιδικά του χρόνια. Γεννήθηκε στην Αθήνα, συγκεκριμένα στην περιοχή του Περισσού, το 1945. Έκανε τα πρώτα του βήματα στην δισκογραφία στις αρχές της δεκαετίας του 60', με πρώτο τραγούδι το "Τα Λερωμένα Ρούχα" το 1960. 

Το 1962 κυκλοφορεί "τα νιάτα μου τα χάρηκα" σε στοίχους Κώστα Μάνεση και μουσική Γρηγόρη Σιμιτζή. Ένα ακόμη απ' τα πρώτα τραγούδια του ήταν το "Καλκούτα" την ίδια χρονιά. Από τότε ξεκινά να φτιάχνει το όνομά του, δουλεύοντας πια ως επαγγελματίας τραγουδιστής.


Αρχίζει να εμφανίζεται σε κέντρα και να ηχογραφεί, αραιά και που δισκάκια, όμως η άνοδός του θα ξεκινήσει το 1969. Τότε ηχογραφεί το "Αν είναι αλήθεια", ένα πολύ ρομαντικό τραγούδι, σε στοίχους Σάκη Καπίρη και μουσική Μίμη Χριστόπουλου. Έναν χρόνο πριν έχει ερμηνεύσει το "αλλοτινές μου εποχές", δείγμα της αγάπης του για τον Καζαντζίδη. 

Ιδού ο διάδοχος

Την δεκαετία του 70' αρχίζει η άνοδος για τον Ανδρέα, που ηχογραφεί νέα τραγούδια κάθε χρόνο, ενώ κόσμος συρρέει στα κέντρα που εμφανίζεται για τον ακούσει. Μετά και την αποχώρηση του Στέλιου, ο κόσμος δίψαγε να ακούσει γνήσιο λαϊκό τραγούδι και τότε έγινε γνωστός στο ευρύ κοινό. 

Το 1978 κυκλοφορεί το πρώτο του άλμπουμ "Είμαι ένα κορμί χαμένο", φόρος τιμής στο είδωλό του. Σε αυτό υπάρχουν 12 ιστορικά τραγούδια του Στελάρα, τα οποία ερμήνευσε υπέροχα. Ιδιαίτερη θέση στον δίσκο έχει η Μανώλια, την οποία τραγούδησε με το μέγιστο των ικανοτήτων του. Η εκτέλεση αυτή θεωρείται μια απ' τις καλύτερες του τραγουδιού.


1)Εχθές Αργά Το Δειλινό

2)Δυο Πόρτες Έχει Η Ζωή

3)Είμαι Ένα Κορμί Χαμένο

4)Έφυγε-Έφυγε

5)Ποιος Σου 'πε Πως Δεν Σ' Αγαπώ

6)Μανώλια


7)Για Σένανε Μια Κυριακή

8)Κελί Μου Κατασκότεινο

9)Η Κοινωνία Με Κατακρίνει

10)Αυτή Η Νύχτα Μένει

11)Μαντουμπάλα

12)Τέτοια κούκλα και τσαχπίνα

Το μεγάλο Μπαμ!

Το 1979 έρχεται η μεγάλη επιτυχία, όταν κυκλοφορεί το άλμπουμ με τίτλο "Επαναστατώ" σε στοίχους Κώστα Κρητικάκη ή Κατερίνας Πανάγου και μουσική Αχιλλέα Κεσίδη. Το τραγούδι γίνεται πανελλαδική επιτυχία και πολλοί μιλούν για τον νέο "Καζαντζίδη".


Στον δίσκο περιλαμβάνονταν άλλα 12 τραγούδια που έγιναν επίσης μεγάλα σουξέ και τραγουδήθηκαν στα κέντρα της εποχής. Πολλοί θεωρούν τα συγκεκριμένα κομμάτια ως τα καλυτέρα που ερμήνευσε ποτέ.

1)Επαναστατώ

2)Μια Ζωή Γεμάτη Πίκρες

3)Μη Γελάτε Που 'μαι Δυστυχής

4)Ποτέ μην πεις Αντίο

5)Η Καλή Μου Η Καρδιά

6)Σατράπισσα

7)Είσαι Η Μοναδική

8)Γύρνα Λοιπόν Τι Περιμένεις

9)Λάθος Ήσουν Για Μένα

10)Και Συ

11)Πάλεψα Πολύ Με Την Καρδιά

12)Γλυκεία Μου Αγάπη Να Ξανάρθης

13)Πες Μου Μια Ακόμη Ψευτιά


Ο δίσκος εξομολόγηση

Το 1982 έχοντας ήδη καθιερωθεί στην συνείδηση του κόσμου, ο Ζακυνθινάκης κυκλοφορεί τον δίσκο " Αγανάκτησα". Σε αυτόν θα πρέπει να προσέξουμε ένα συγκεκριμένο κομμάτι, το "αρρώστια". Εκεί ο καλλιτέχνης αποκάλυψε, άθελα ή ηθελημένα στους θαυμαστές του το πρόβλημα αλκοολισμού που τον ταλάνιζε.   

1)Αγανάκτησα 

2)Κάποτε Ήμουνα

3)Σε Λατρεύω Σ' Αγαπώ

4) Άσε Με Να Σε Ξεχάσω

5)Άργησες Να 'ρθεις

6)Ανεξερεύνητο

7)Θα με θυμάσαι

8)Δεν Με Νοιάζει

9)Εσύ Αγάπη Μου

10)Αρρώστια


11)Φταίει εκείνη

12)Θέλω Δε Θέλω Δυστυχώς


Στο Έβερεστ

Το 1985 θα βγάλει τον δίσκο "Απογοητεύτηκα", με 12 τραγούδια και συνεχίζει ακάθεκτος την πορεία του. Και για μα λέμε του στραβού το δίκιο, ο συγκεκριμένος είναι ο αγαπημένος δίσκος του συγγραφέα.

1) Ο Κυρίαρχος


2) Απογοητεύτηκα

3) Άλλο Μέρα Άλλο Νύχτα



4) Της Αγάπης Το Λουλούδι



5) Δως Μου Ελπίδες



6) Αν Είχα Την Αγάπη Σου



7) Ακατάλληλε Έρωτα



8) Κοινωνία

9) Θα Φύγω Αμίλητος



10) Μεγάλα Σφάλματα



11) Ο Γολγοθάς Μου Είσαι Συ



12) Δράστες Είμαστε


Το τέλος

Ο τραγουδιστής μαζί με τον αδελφό του διατηρούσε, στην Θεσσαλονίκη το κέντρο "Αριγκάτο", όπου πέρασαν μεγάλα ονόματα της λαϊκού τραγουδιού, όπως ο Δημήτρης Κοντολάζος. Δυστυχώς το πρόβλημα του αλκοολισμού τον κέρδισε και απεβίωσε τον Απρίλιο του 1991 σε ηλικία μόλις 45 ετών. Ετάφη στο δημοτικό κοιμητήριο στις Κουκουβάουνες.


Ακολουθήστε το "Εξιστορώντας στην σελίδα μας στο Facebook, στο προφίλ μας στο Instagarm και κάντε εγγραφή στο κανάλι μας στο YouTube ώστε να μην χάνετε τα νεότερα ιστορικά μας άρθρα και τις συνεντεύξεις μας. 

Σχόλια

  1. Σπάνιο να βρει κανείς στοιχεία για τον τραγουδιστή! Μου έκανε μεγάλη εντύπωση οτι ήταν μέτοχος στο Αριγκάτο στη Θεσσαλονίκη. Απ τα καλύτερα μαγαζιά της εποχής, με τα μεγαλύτερα ονόματα της πόλης. Κρίμα για το τέλος του...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ο ΑΝΔΡΕΑΔ ΖΑΚΥΝΘΗΝΑΚΗΣ ΕΙΝΑΙ ΕΝΑΣ,ΚΑΙ ΘΑ ΠΑΡΑΜΕΙΝΕΙ ΜΟΝΑΔΙΚΟΣ ΑΝ ΚΑΙ ΠΟΛΥ ΝΕΟΤΕΡΗ,ΣΥΝΕΧΙΖΩ ΝΑ ΤΟΝ ΘΑΥΜΑΖΩ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΑ ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ ΤΟΥ!! ΑΣ ΕΙΝΑΙ ΚΑΛΑ ΕΚΕΙ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ. ΑΘΑΝΑΤΟΣ....

      Διαγραφή
  2. Μεγάλη φωνή κρίμα έφυγε τζάμπα, δύσκολο να ξαναβγεί τέτοια ερμηνεία σε καψουρικα τραγούδια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου