Ο Συρίγος έχει δίκιο: Η δικτατορία έπεσε λόγω της εισβολής στην Κύπρο και όχι από το Πολυτεχνείο (pics&vids)

 


Ανώνυμος

Φωτιά άναψε στη Βουλή η φράση του υφυπουργού Παιδείας Άγγελου Συρίγου πως «δεν αναφέρομαι στο αξιακό άρωμα του Πολυτεχνείου αλλά στην πολιτική του λειτουργία ως μύθου στα μεταπολιτευτικά χρόνια» και ότι «η Χούντα δεν έπεσε από το Πολυτεχνείο αλλά από το Κυπριακό».


Έντονες αντιδράσεις στη Βουλή από τα κόμματα της αντιπολίτευσης, βουλευτές των οποίων αποδοκίμασαν παρατεταμένα τον Άγγελο Συρίγο και ζήτησαν να αποδοκιμαστεί, να ζητήσει συγνώμη και να παραιτηθεί. Ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Φίλης, μάλιστα, στις έντονες αντιδράσεις του ακούστηκε να τον αποκαλεί μέχρι και «φασιστάκο»!


Όμως ο κ. Συρίγος έχει δίκιο, είτε μας αρέσει είτε όχι. Ας κάνουμε λοιπόν μια αναδρομή των γεγονότων των ετών 1973, μέχρι και την πτώση του καθεστώτος Ιωαννίδη τον Ιούλιο του 1974 και την έλευση του Κωνσταντίνου Καραμανλή.

29η Ιούνιου το πρώτο τέλος της βασιλείας

Γυρνάμε στον Ιούλιο του 1973, την ημέρα της διεξαγωγής του δημοψηφίσματος για το πολιτειακό. Οι κάλπες άνοιξαν στις 7 το πρωί και έκλεισαν στις 8 το βράδυ, με μαζική συμμετοχή πανελλαδικά. Στις 10 το βράδυ ανακοινώθηκαν τα επίσημα αποτελέσματα από τον υφυπουργό πάρα τον πρωθυπουργό Κωνσταντίνο Ασλανίδη.

                        (Ο Παπαδόπουλος ανακοινώνει την νέο πολιτική ζωή της Ελλάδας)

Συνολικά ψήφησαν 5.000.000 άνθρωποι.

ΝΑΙ: 77,52%

ΟΧΙ: 21,31%

ΛΕΥΚΑ: 1,17%

Τα αποτελέσματα ενέκριναν το νέο πολίτευμα (Προεδρική κοινοβουλευτική Δημοκρατία) και την πρώτη θητεία του Γεωργίου Παπαδοπούλου ως Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας, καταργώντας την Βασιλεία, για οκτώ έτη. Στις 8 Οκτωβρίου, στις 13:30 το μεσημέρι, ορκίστηκε μεταβατική, πολιτική κυβέρνηση με πρωθυπουργό τον παλαιό πολιτικό Σπυρίδωνα Μαρκεζίνη, με σκοπό να οδηγήσει την χώρα σε εκλογές εντός του Φεβρουαρίου του 1974.


                                (Παπαδόπουλος και Μαρκεζίνης την 28η Οκτωβρίου 1973)

Πολυτεχνείο και Ανατροπή

Ενάμιση μήνα μετά την ορκωμοσία της νέας κυβέρνησης, λαμβάνουν χώρα τα γεγονότα του Πολυτεχνείου, ταραχές, αναρχία, νεκροί, τραυματίες και στις 17 Νοεμβρίου κηρύσσεται στρατιωτικός νόμος. Τα στοιχειά της αστυνομίας πόλεων και της χωροφυλακής κάνουν λόγο για 5 χιλιάδες άτομα στις 15 Νοέμβριου, 12 χιλιάδες στις 16 και 20 χιλιάδες στις 17, όταν και εκκενώθηκε το ίδρυμα. Εάν προσθέσουμε και τις διαδηλώσεις σε άλλες πόλεις τις χώρας, την ίδια περίοδο, ο αριθμός θα φτάσει τις 35-40 χιλιάδες κόσμου πανελλαδικά. Άρα δεν ισχύουν οι ισχυρισμοί περύ μαζικής πάλης, αλλά μόνο μεμονωμένων ενεργειών.

Μέσα σε αυτό το κλίμα στις 25 Νοεμβρίου ο αρχηγός της «ΕΣΑ» Δημήτριος Ιωαννίδης ανατρέπει το καθεστώς Παπαδόπουλου και εγκαθιδρύει δική του Δικτατορία. Η νέα κυβέρνηση υποσχέθηκε νέο Σύνταγμα και εκλογές. Νέος Πρόεδρος ανέλαβε ο Στρατηγός Φαίδων Γκιζίκης και πρωθυπουργός ο Αδαμάντιος Ανδρουτσόπουλος, πρώην υπουργός των κυβερνήσεων Παπαδοπούλου.


Ο Ιωαννίδης είναι πλέον ο απόλυτος άρχοντας, αλλά δεν αναλαμβάνει πολιτικό ρόλο, αντιθέτως, παραμένει στην θέση του ως διοικητής της στρατιωτικής αστυνομίας «ΕΣΑ» και κυβερνά από τις σκιές. Η νέα χούντα "ουδετεροποίησε" το Σύνταγμα του 1973, περιόρισε τις εξουσίες του προέδρου, κατάργησε το Συνταγματικό Δικαστήριο, τις περιφερειακές διοικήσεις και εκδίωξε όλους τους ανθρώπους της 21ης Απρίλιου από τα πόστα τους.

Η παραδοχή του Σταμέλλου

Η χούντα έπεσε στις 23 Ιουλίου 1974, μετά από την αποτυχία της να προστατέψει την Κύπρο, από τον «Αττίλα 1». Το πολυτεχνείο έδωσε απλά το πρόσχημα στον Ταξίαρχο Δ. Ιωαννίδη, να ανατρέψει τον Γεώργιο Παπαδόπουλο, στις 25 Νοέμβριου του ίδιου έτους, μόλις μια εβδομάδα μετά, όπως προ είπαμε. Το Πολυτεχνείο δεν έριξε ούτε ταρακούνησε την χούντα, απλά έφερε μια καινούργια στην εξουσία. Και εδώ πρέπει να αναφέρουμε την παραδοχή του αείμνηστου μέλους της συντονιστικής επιτροπής, Κυριάκου Σταμέλλου, σε συνέντευξή του το 2017.



«Ποιος μπορεί να αρνηθεί ότι, αν δεν είχαν γίνει τα γεγονότα του Πολυτεχνείου, πιθανότατα δεν θα είχαμε χάσει την Κύπρο; Δηλαδή, δεν ήταν στις προθέσεις βεβαίως των επαναστατημένων να χαθεί η Κύπρος, αλλά υπήρξε τέτοια ροή στην εκμετάλλευση διότι εμείς δεν ρίξαμε τον Παπαδόπουλο. Φέραμε τον Ιωαννίδη, πάντως. Και ο Ιωαννίδης δεν έπεσε μόνος του, έπεσε λόγω των γεγονότων της Κύπρου. Αρα, λοιπόν, ένα αυθόρμητο κίνημα μετετράπη σε έναν μοχλό εναντίον της πατρίδος» επισήμανε ο Κυριάκος Σταμέλος και ξεκαθάρισε: «Δεν έχω καμία διάθεση αποδόμησης της εξέγερσης, απλά θέλω να πω την αλήθεια».

Τόσο ο Κυριάκος Σταμέλος όσο και ο Μιχάλης Γουνελάς, οι δύο «αντίπαλοι» στην εξέγερση του Πολυτεχνείου που συναντήθηκαν στα γραφεία της «κυριακάτικης δημοκρατίας» έπειτα από 44 ολόκληρα χρόνια, κατέρριψαν πολλούς μύθους, αποκάλυψαν συνταρακτικές αλήθειες και, την ίδια στιγμή, με τα λεγόμενά τους για εκείνη τη βραδιά, καταδεικνύουν ότι από ένα σημείο και έπειτα οι εξελίξεις ήταν, πιθανώς, προϊόν σκηνοθεσίας.

Όπως είπε ο Κυριάκος Σταμέλος, «κάποιοι από μας δεν θέλανε να ανοίξει η πόρτα, θέλαμε να επιτεθεί το τανκς, θέλαμε σύγκρουση», με τον Μιχάλη Γουνελά να τονίζει ότι οι στρατιώτες είχαν βάλει στα πρόσωπά τους πετσέτες για τα δακρυγόνα και να διαψεύδει ότι στον χώρο του Πολυτεχνείου υπήρχαν ελεύθεροι σκοπευτές του Στρατού. Διέψευσαν επίσης ότι υπήρχε νεκρός εντός του χώρου του Πολυτεχνείου.

Πηγές:

1) Βασιλεύς Κωνσταντίνος Β΄ Όσα είπε και όσα δεν είπε (Η απάντηση στο "Βασιλεύς Κωνσταντίνος Χωρίς τίτλο) "Χατζηδάκης Ν. Μάνος

2) Βασιλεύς Κωνσταντίνος Χωρίς τίτλο τόμος Β' Γεώργιος Π. Μαλούχος Εκδόσεις: Βήμα, Έτος: 2015

3) Αποκαλύπτουμε την αντίσταση ¨1967-1973" από τους «ΝΕΟΑΝΤΙΣΤΑΣΙΑΚΟΥΣ» στην «γενιά» του πολυτεχνείου, Μάνος Ν. Χατζηδάκης

4) Τα ντοκουμέντα του Πολυτεχνείου, εκδόσεις Πελασγός 2021 Μάνος Ν. Χατζηδάκης  

5) Γιατί και πως έγινε η Επανάστασις τις 21ης Απριλίου 1967 (ΦΑΚΕΛΟΣ 21η ΑΠΡΙΛΙΟΥ Α΄) προπαρασκευή, Επικράτισις και πολιτική ανάλυσις. Μάνος Ν. Χατζηδάκης

https://www.avgi.gr/politiki/419865_yfypoyrgos-paraharaxis-tis-istorias-toy-polytehneioy-binteo

https://kourdistoportocali.com/news-desk/sok-pyli-tou-polytechniou-epese-katopin-symfonias-fititon-ke-stratou/


Ακολουθήστε το "Εξιστορώντας στην σελίδα μας στο Facebook, στο προφίλ μας στο Instagarm και κάντε εγγραφή στο κανάλι μας στο YouTube ώστε να μην χάνετε τα νεότερα ιστορικά μας άρθρα και τις συνεντεύξεις μας. 


Σχόλια