Μανώλια: Καζαντζίδης, Αγγελόπουλος, Χρύσανθος και Ζακυνθινάκης σε τέσσερεις μοναδικές εκτελέσεις, στα ελληνικά και τούρκικα

             


Σωτήρης Σουχλέρης

"Γλυκιά μου αγάπη έχε γειά" ή "Uzun yıllar bekledim". Όποια γλώσσα και εάν διαλέξετε η Μανώλια δεν παύει να είναι ένα διαχρονικό αριστούργημα. Γραμμένο το 1956 από τον τούρκο τραγουδιστή Ζεκί Μουρέν, δεν άργησε να διασκευαστεί στα ελληνικά από τον Κώστα Βίρβο το 1961, με πρώτο ερμηνευτή τον Στέλιο Καζαντζίδη. Με τα χρόνια του τραγούδι έγινε αγαπημένο των Ελλήνων τραγουδιστών, οι οποίοι το έλεγαν στα κέντρα που εργάζονταν, ο καθένας με τον δικό του ξεχωριστό τρόπο. Σήμερα σας παρουσιάζουμε τις 4 καλύτερες εκτελέσεις και στις δύο γλώσσες.

Πρώτος ο Στέλιος

Όπως προ είπαμε, ο πρώτος Έλληνας τραγουδιστής που είπε την Μανώλια ήταν ο Στέλιος Καζαντζίδης το 1961, μεταφρασμένο στα ελληνικά και συνοδεία μπουζουκιών. Η εκτέλεση έκανε πάταγο για τα μέτρα της εποχής και κατέστησε την Μανώλια μεγάλο σουξέ με την πρώτη.


Ο Αγγελόπουλος στα τούρκικα

Ο πρώτος Έλληνας τραγουδιστής που τόλμησε, να ερμηνεύσει στα τούρκικα το κομμάτι ήταν ο Μανώλης Αγγελόπουλος το 1975. Ακούγοντας τον τρόπο με τον οποίο ερμηνεύει αυτός ο γίγαντας το κομμάτι, ανατριχιάζει. Κάτι άγνωστο, που αξίζει όμως να αναφερθεί, είναι πως μετά την κυκλοφορία του τραγουδιού, ο ίδιος ο Ζεκί Μουρέν ήρθε στην Ελλάδα και ανακήρυξε τον Μανώλη ως τον "μεγαλύτερο Έλληνα τραγουδιστή" και την εκτέλεση ως την καλύτερη που είχε ακούσει ποτέ.

Ο Χρύσανθος στα τούρκο-ποντιακά

Το αηδόνι του Πόντου, όπως τον αποκαλούσαν υπήρξε ένας απ' τους μεγαλύτερος τραγουδιστές του ποντιακού τραγουδιού. Είχε θαυμαστές όπου Γης και θεωρείται ως ο καπετάνιος της μουσικής των ποντίων. Αποφάσισε να τραγουδήσει το κομμάτι τόσο στα ελληνικά όσο και στα τούρκικα, σε μία εκτέλεση. Το αποτέλεσμα είναι μοναδικό και σε συνδυασμό με τις υψηλές νότες που έπιανε ο Χρύσανθος (ούτε γυναικεία φωνή δεν τον έφτανε) συναρπάζει. 


Ο ξεχασμένος Ζακυνθινάκης

Το 1978 κυκλοφορεί το πρώτο του άλμπουμ "Είμαι ένα κορμί χαμένο", φόρος τιμής στο είδωλό του. Σε αυτό υπάρχουν 12 ιστορικά τραγούδια του Στελάρα, τα οποία ερμήνευσε υπέροχα. Ιδιαίτερη θέση στον δίσκο έχει η Μανώλια, την οποία τραγούδησε με το μέγιστο των ικανοτήτων του. Η εκτέλεση αυτή θεωρείται μια απ' τις καλύτερες του τραγουδιού.










Σχόλια