Μονάδα 731: Η αρρωστημένη μονάδα για ανθρώπινα πειράματα των Ιαπώνων που απέκρυψαν και αμνήστευσαν οι Αμερικανοί μετά τον πόλεμο

 

Σωτήρης Σουχλέρης

Αυτό που συνέβη από την Μονάδα 731 είναι πέρα από κάθε αρρωστημένη φαντασία!

Οι εικόνες φρίκης δεν είναι κάτι άγνωστο στους στρατιώτες σε περίοδο πολέμου. Ειδικά όταν μιλάμε για τον πιο φονικό που είχε ζήσει ως τότε η ανθρωπότητα, τον Β’ Παγκόσμιο. Ακόμη κι αυτοί, όμως, ανατρίχιασαν όταν έμπαιναν στα στρατόπεδα συγκέντρωσης και το βλέμμα τους διασταυρώθηκε με εκείνο των αποστεωμένων μαρτύρων της ναζιστικής κτηνωδίας. Αντίθετα από τη φοβερή και τρομερή Μονάδα 731, δεν έμειναν πολλά που να θυμίζουν ότι εκεί συντελέστηκαν τα πιο αποτρόπαια πειράματα στην ιστορία του ανθρωπίνου είδους. Ένα έγκλημα διαρκείας για το οποίο δεν αποδόθηκαν ποτέ ευθύνες και -ακόμη χειρότερα- οι βασικοί υπεύθυνοι όχι μόνο δεν λογοδότησαν, αλλά έζησαν για να τιμηθούν για την προσφορά τους στην επιστήμη…

                                                              (Το αρχικό κτήριο της 731)

Το σκληρό πρόσωπο των Ιαπώνων

Ένα από τα μεγαλύτερα ταμπού στην ιατρική κοινότητα είναι τα πειράματα σε ανθρώπους, δηλαδή το αιώνιο δίλημμα του αν δικαιούσαι να αφαιρέσεις μια ζωή για να σώσεις σε μεταγενέστερο χρόνο πολλαπλάσιες. Για την πολεμοχαρή ιαπωνική αυτοκρατορία των δεκαετιών του ’30 και του ’40 τέτοιοι ενδοιασμοί δεν υπήρξαν ποτέ. Στη Μονάδα 731 αμέτρητες ζωές χάθηκαν, με στόχο όμως να ανακαλύψουν τρόπους για να χαθούν κι άλλες. Από εκείνο το μνημείο βαρβαρότητας διασώθηκαν ελάχιστοι για να περιγράψουν τις φρικαλεότητες που έλαβαν χώρα. 

  
                                                  (Σίρο Ίσι ο Ιάπωνας Μένγκελε)

Όσοι «κατώτεροι» (συνήθως Κινέζοι αιχμάλωτοι) βρέθηκαν σ’ αυτή την επίγεια κόλαση, συνάντησαν το θάνατο με τρόπους που αδυνατεί να συλλάβει το μυαλό. Ενώ εκείνοι που έτρεξαν το πρόγραμμα, έκαναν μια «συμφωνία κυρίων» με τους Αμερικανούς. Παρέδωσαν τα αποτελέσματα των ερευνών τους, με αντάλλαγμα την ελευθερία τους. Σε ένα κόσμο που προσπαθούσε να συνέλθει από το σοκ του πιο ανθρωποβόρου πολέμου της ιστορίας, η Μονάδα 731 έμεινε ένα επτασφράγιστο μυστικό, μέχρι την δεκαετία του 60 όταν και έγιναν γνωστές οι ανωμαλίες-ακρότητες και τα αρρωστημένα ανθρώπινα περάματα.  

Τι ήταν η Μονάδα 731;

Επίσημα λειτούργησε ως "Τμήμα Πρόληψης Επιδημιών και Καθαρισμού Νερού", υπό τον έλεγχο της διαβόητης γιαπωνέζικης στρατιωτικής αστυνομίας. Η πανίσχυρη «Κεμπετάι» διατηρούσε τον έλεγχο των εγκαταστάσεων και των κρατουμένων. Το έργο της ήταν σχετικά εύκολο. Έτσι κι αλλιώς είναι δύσκολο να σου δημιουργήσουν οποιοδήποτε πρόβλημα άνθρωποι που μόλις σηκώθηκαν από ένα χειρουργικό κρεβάτι έχοντας υποστεί ακρωτηριασμό ή αφαίρεση οργάνων. Αντίστοιχα, δεν μπορεί να αντιδράσει ιδιαίτερα κάποιος που έχει μολυνθεί από θανατηφόρα βακτήρια, έχει πυρποληθεί ή έχει δοκιμαστεί πάνω του μια άγνωστη ως τότε ασθένεια ή φάρμακο. Για έναν απροσδιόριστο αριθμό θυμάτων του σχεδίου που εκπονήθηκε με διαταγή του ίδιου του αυτοκράτορα και υλοποιήθηκε από περίπου 3.000 γιατρούς, βιολόγους και ερευνητές, ο θάνατος δεν ήταν τιμωρία αλλά λύτρωση.

                                                              (Το έμβλημα της μονάδας)

Τα «κούτσουρα»

Η Ιαπωνία επιθυμούσε να εμπλακεί στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Ουσιαστικά αποτέλεσε γι’ αυτήν τη συνέχεια των συγκρούσεων των αρχών του 20ού αιώνα με την Κίνα, την τσαρική Ρωσία, αλλά και τις νησιωτικές χώρες του Ειρηνικού Ωκεανού. Η υπερδύναμη ετοιμαζόταν για την τελική μάχη που θα την μετέτρεπε σε απόλυτη κυρίαρχο της περιοχής. Και ο δρόμος της για να το πετύχει περνούσε και από τη Μονάδα 731. Μια ιδέα του παρασημοφορημένου στρατιωτικού γιατρού Σίρο Ίσι, που βρήκε εφαρμογή στην υπό κατοχή κινεζική πόλη της Χαρμπίν.

Η τοποθεσία δεν επιλέχθηκε τυχαία. Οι Ιάπωνες δεν ήθελαν να θέσουν σε κίνδυνο συμπατριώτες τους. Αντίθετα, δεν έδειξαν τον παραμικρό οίκτο για εκείνους που θεωρούσαν κατώτερους. Ενδεικτικός αυτού του τρόπου σκέψης ήταν και ο χαρακτηρισμός «κούτσουρα», με τον οποίον αναφέρονταν στα πειραματόζωα. Ένα ατυχές συνώνυμο που σχετιζόταν με την προηγούμενη χρήση των εγκαταστάσεων της μονάδας, ένα παλιό εργοστάσιο ξυλείας που μετατράπηκε σε κολαστήριο.

Τα πειράματα

Η απλή απαρίθμηση -έστω- των εγκλημάτων που συντελέστηκαν στα χρόνια της λειτουργίας της μονάδας θα έπαιρνε ώρα. Πιθανότατα η μυστικοπάθεια που το συνόδεψε, η απουσία μαρτύρων και η συμφωνία αμνηστίας των ενόχων να οδήγησε και σε υπερβολές. Καμία λεκτική υπερβολή, όμως, δεν μπορεί να συγκριθεί με εκείνες των πειραμάτων. Τα «κούτσουρα» ήταν συνήθως Κινέζοι, Μογγόλοι, Κορεάτες, αιχμάλωτοι πολέμου ή απλοί χωρικοί. Στην 731 δεν υπήρχαν διακρίσεις. Οι επιστήμονες αντιμετώπιζαν με την ίδια απάθεια έναν πρώην στρατιώτη, μια έγκυο γυναίκα ή ένα νεογέννητο. Υπήρξαν αναφορές για πειράματα ακόμη και σε βρέφη τριών μηνών, για να πάρουμε μια ιδέα της ηλικιακής γκάμας των θυμάτων.

                                             (Ιάπωνες γιατροί ψεκάζουν με χημικά ένα παιδί)

Έχοντας ταξιδέψει στην Ευρώπη, ο διοικητής Σίρο Ίσι είχε εντυπωσιαστεί από τη χρήση χημικών όπλων στα χαρακώματα του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου. Μπορεί η Συνθήκη της Γενεύης να τα είχε απαγορεύσει, αλλά το Τόκιο βρισκόταν πολύ μακριά… Κάποιοι το ονόμασαν το Άουσβιτς της Ασίας, όμως δεν συγκρίνονται. Υπάρχουν ισχυρισμοί πως ο Γιόζεφ Μένγκελε είχε αποτρέψει τον θάνατο ορισμένων κρατουμένων απ' τους θαλάμους αερίων. Για την 731 δεν υπήρξαν ποτέ τέτοιοι ισχυρισμοί, ούτε καν ως φήμες.

Οι δραστηριότητες της Μονάδας 731 εγκαινιάστηκαν με τη μόλυνση των υδάτων ποταμών και λιμνών που βρίσκονταν στο αντίπαλο έδαφος. Στελέχη πανώλης, χολέρας, άνθρακα έφεραν επιδημίες και εκατοντάδες χιλιάδες νεκρών. Μοιάζει απίστευτο, αλλά αυτό ήταν μόνο μια απλή εισαγωγή σε ό,τι ακολούθησε.

                                (Χέρια κρατουμένου που αφέθηκαν στον πάγο επι 20 μέρες)

Πολλοί αιχμάλωτοι μολύνθηκαν απευθείας με διάφορες γνωστές ή άγνωστες (τότε) αρρώστιες. Στη συνέχεια έπιανε δουλειά το νυστέρι. Στο χειρουργικό κρεβάτι, ζωντανοί  άνθρωποι ανοίγονταν για να μελετηθούν οι συνέπειες και οι αλλοιώσεις. Τα κορμιά έγιναν ο καμβάς πάνω στον οποίο οι Ιάπωνες σχεδίαζαν ό,τι πιο φρικιαστικό μπορούσαν να φανταστούν. Αφαιρούσαν όργανα ή τα ένωναν μεταξύ τους και κατέγραφαν τις τελευταίες στιγμές των αιχμαλώτων. Χωρίς συναίσθημα και τύψεις, αλλά με την ψυχρότητα που θα έδειχνε (ούτε) ένας χασάπης στον πάγκο του. Με ανάλογο τρόπο δοκιμάστηκαν οι αντοχές του ανθρώπινου οργανισμού. Άτομα κάθε ηλικίας εκτέθηκαν σε ακραίες θερμοκρασίες, μπήκαν σε θαλάμους πίεσης ή απουσίας οξυγόνου, θάφτηκαν ζωντανά, τεμαχίστηκαν μέλη τους και συγκολλήθηκαν ξανά, αφού προηγουμένως είχαν μπει στην κατάψυξη. 


Αφαιρέθηκαν νεφρά, μέρη των πνευμόνων, έντερα, μόνο και μόνο για να διαπιστωθεί πόσο διάστημα μπορεί να ζήσει κανείς χωρίς αυτά. Ένας ακρωτηριασμός δεν ήταν παραπάνω από ένα τεστ για να δουν οι εμπνευστές του πόση ώρα απαιτείται για να πεθάνει κάποιος από αιμορραγία. Στα χρόνια της λειτουργίας του, οι μόνοι που βγήκαν ζωντανοί από εκεί ήταν άντρες και γυναίκες που είχαν προσβληθεί από αφροδίσια και άλλα μεταδιδόμενα νοσήματα. Έτσι κι αλλιώς θα πέθαιναν αργότερα, έχοντας προλάβει να μολύνουν και άλλους... 

Αιχμάλωτοι πολέμου υποβλήθηκαν σε ανατομία χωρίς αναισθησία. Ανατομία πραγματοποιήθηκε σε αιχμάλωτους που είχαν μολυνθεί με ποικίλες ασθένειες. Επιστήμονες πραγματοποίησαν εγχειρήσεις σε φυλακισμένους, αφαιρώντας όργανα για να μελετηθούν οι επιπτώσεις της ασθένειας στο ανθρώπινο σώμα. Οι εγχειρήσεις αυτές έγιναν ενώ οι ασθενείς ήταν ακόμα ζωντανοί για την αποφυγή της αλλοίωσης των... αποτελεσμάτων λόγω της αποσύνθεσης. Μόλυνση και ζωοτομία υπέστησαν διάφοροι αιχμάλωτοι συμπεριλαμβανομένων παιδιών και βρεφών. Πραγματοποιήθηκαν ακρωτηριασμοί άκρων σε φυλακισμένους για να μελετηθεί η απώλεια αίματος. 


Τα άκρα που αφαιρούνταν κάποιες φορές συγκολούνταν στην αντίθετη πλευρά του σώματος. Τα άκρα κάποιων αιχμαλώτων ψύχονταν και ακρωτηριάζονταν, ενώ σε άλλες περιπτώσεις ψύχονταν και αποψύχονταν για να μελετηθούν οι επιπτώσεις της επακόλουθης γάγγραινας και της σήψης. Σε κάποιες περιπτώσεις αφαιρέθηκε χειρουργικά το στομάχι και ο οισοφάγος συνδέθηκε με τα έντερα. Τμήματα του εγκεφάλου, πνεύμονες, το συκώτι αφαιρέθηκαν από κάποιους ανθρώπους.

Το 2007, ο Ken Yuasa, που υπηρέτησε στην μονάδα, δήλωσε στην εφημερίδα Japan Times: "Ήμουν φοβισμένος κατά τη διάρκεια της πρώτης μου ανατομίας, αλλά τη δεύτερη φορά ήταν αρκετά πιο εύκολο. Την τρίτη φορά ήθελα να το κάνω...". Ο Yuasa θεωρεί πως τουλάχιστον 1.000 άνθρωποι, συμπεριλαμβανομένων των χειρουργών, ήταν αναμεμιγμένοι στις ανατομίες που πραγματοποιήθηκαν στην ηπειρωτική Κίνα!


Μια συμφωνία «κυρίων»

Μετά το διπλό πυρηνικό χτύπημα σε Χιροσίμα και Ναγκασάκι η Ιαπωνία σύρθηκε σε άνευ όρων συνθηκολόγηση. Από τις απαιτήσεις των Συμμάχων δεν ξέφυγε ούτε ο αυτοκράτορας, που αναγκάστηκε να αποποιηθεί της θεϊκής (σύμφωνα με την ιαπωνική παράδοση) καταγωγής του. Ολόκληρο το οικοδόμημα καταρρέει, όπως και οι εγκαταστάσεις που στέγασαν το πιο απάνθρωπο πείραμα στην ιστορία. Καταστρέφονται τα πάντα, ελάχιστα κτήρια μένουν όρθια, αλλά από αυτά εξαφανίζεται οτιδήποτε ενοχοποιητικό. 

Όλη η γνώση που συγκεντρώθηκε με αυτές τις απάνθρωπες τακτικές μένει στα χέρια του Σίρο Ίσι και των συνεργατών του. Κάποιοι συλλαμβάνονται από τον Κόκκινο Στρατό. Πρόκειται, όμως, για προσωπικό που βρίσκεται πολύ χαμηλά στην ιεραρχία. Λογικά οι πραγματικά υπεύθυνοι αυτού του λεκέ της ιστορίας, του «ιαπωνικού Άουσβιτς» όπως χαρακτηρίστηκε, θα λογοδοτούσαν στην «ιαπωνική Νυρεμβέργη». Στη δίκη των εγκληματιών πολέμου της Άπω Ανατολής αλλά τελικά, ούτε αυτό θα συμβεί ποτέ. 


Σε επιστολή του προς την κυβέρνηση των ΗΠΑ ο στρατηγός Μακ Άρθουρ που είχε τοποθετηθεί διοικητής όλης της περιοχής, γράφει: 

«Πρόσθετα δεδομένα, ίσως κάποιες πληροφορίες από τον Ίσι, πιθανώς μπορούν να αποκτηθούν πληροφορώντας τους εμπλεκόμενους Ιάπωνες ότι τα στοιχεία θα διαφυλαχθούν από μυστικές υπηρεσίες και δεν θα χρησιμοποιηθούν ως αποδείξεις εγκλημάτων πολέμου».

Οι ΗΠΑ αντιλαμβάνονταν σε τι διαβολική βάση πληροφοριών μπορούσαν να αποκτήσουν πρόσβαση και δεν το σκέφτηκαν δεύτερη φορά. Το 1948 η συμφωνία τίθεται σε ισχύ.

                                                  (Κτήριο που σώζεται σήμερα)

Μια συμφωνία που σφραγίστηκε με αίμα, άφησε τους δολοφόνους ατιμώρητους και τους επέστρεψε «καθαρούς» από κάθε κατηγορία στην κοινωνία και την επιστημονική κοινότητα. Κάποιοι βραβεύτηκαν κιόλας για την πρόσφορα και το έργο τους. Στη Μονάδα 731 αλλά και με όσα ακολούθησαν αποδείχτηκε ότι η ανθρωπότητα χρειάζεται απλά μια απόφαση για να γυρίσει την πλάτη στην ανθρωπιά της. Εδώ βέβαια να πούμε ότι οι ατιμώρητοι Ιάπωνες έκαναν τακτικότατα και reunion της μονάδας, όπου φωτογραφίζονταν με πλατιά χαμόγελα, κι ας είχαν ξεκοιλιάσει εγκύους, ξαντεριάσει μωρά και τεμαχίσει αθώους κινέζους χωρικούς.

                                                          (Ο Ίσι χαμογελώντας το 1955)

Η Ιαπωνία παραδέχτηκε με μεγάλη απροθυμία την ύπαρξη του «ιαπωνικού Άουσβιτς» μόλις στα τέλη της δεκαετίας του 1990, αρνούμενη ωστόσο, να ανοίξει οποιαδήποτε συζήτηση για τη δράση της. Ό,τι έγινε γνωστό βασίστηκε σε μαρτυρίες πρώην μελών, φωτογραφίες και ντοκουμέντα, αλλά όχι σε επίσημα έγγραφα.

Ακολουθήστε το "Εξιστορώντας στην σελίδα μας στο Facebook, στο προφίλ μας στο Instagarm και κάντε εγγραφή στο κανάλι μας στο YouTube ώστε να μην χάνετε τα νεότερα ιστορικά μας άρθρα και τις συνεντεύξεις μας. 

Σχόλια