Αποκάλυψη: Αυτός πρόδωσε το κίνημα του Ναυτικού!


Σαν σήμερα, πριν από 49 χρόνια, το ελληνικό αντιτορπιλικό Βέλος με κυβερνήτη τον πλοίαρχο τον Νίκο Παππά, έδεσε στο λιμάνι Φιουμιτσίνο της Ιταλίας. Ο κυβερνήτης του πλοίου και μαζί του 30 αξιωματικοί ζήτησαν πολιτικό άσυλο και παρέδωσαν το πλοίο στον τοπικό λιμενοφύλακα. 

Ήταν ο επιθανάτιος ρόγχος ενός στρατιωτικού κινήματος, το οποίο προετοιμαζόταν για 6 ολόκληρα χρόνια, αλλά ποτέ δεν εκδηλώθηκε. Το ερώτημα όμως παραμένει. Ποιος ή τι πρόδωσε το κίνημα του Ναυτικού; Σήμερα το εξιστορώντας ρίχνει φως στο μυστήριο.  

13η Δεκεμβρίου 1967 η διαίρεση του ναυτικού

Ως γνωστόν το πολεμικό Ναυτικό ήταν το κατεξοχήν βασικό όπλο των Ενόπλων Δυνάμεων. Ήταν επίσης σώμα "Μεγαλοαστικό" με αριστοκρατική συνείδηση- σε αντίθεση προς την αγροτική και μικροαστική προέλευση του Στρατού Ξηράς- και η πλειοψηφία του ήταν τυφλή στο στέμμα.

Το 1967 το Βασιλικό Ναυτικό υποστήριζε μια επέμβαση των Ενόπλων Δυνάμεων, αρκεί αυτή να προερχόταν από τον Βασιλιά. Λόγο της ορκωμοσίας της κυβέρνησης Κόλλια από τον Κωνσταντίνο δεν αντέδρασε στην 21η Απριλίου. Διαφωνούσε όμως με την σύγκρουση Βασιλέως-21ης Απριλίου και το κίνημα της 13ης Δεκεμβρίου το δίχασε. Γι αυτό και δεν έλαβε μέρος σε αυτό.

Από το "Πληροφοριακό Σημείωμα" με ημερομηνία 3-9-69 με την ένδειξη "άκρως απόρρητον" και τον τίτλο "Πέρι Ναυτικού" στο αρχείο του τότε Γ.Γ Προεδρίας Κωνσταντίνου Παπαδόπουλου, το ποσοστό των υποστηρικτών της 21ης Απριλίου, αξιωματικών του ΠΝ, έφθανε  το 35% ως εξής:

"Επαναστάται ούτοι παρουσιάζονται διηρημένοι εις δύο, ήτοι:

1) Οι υγιείς επαναστάται συνολικώς 27%

2) Καιροσκόποι επαναστάται 7-8%

Οι αδιάφοροι και οι "συμβιβαζόμενοι βασιλικοί οι οποίοι λέγουν: ακολουθούμε τον πρωθυπουργόν (Γ. Παπαδόπουλος) πλην της περιπτώσεως καθ' ήν ήθελε θέσει καθεστωτικόν" έφθαναν σε ποσοστό του 25%. Δηλαδή και πάλι, το 60% του συνόλου των αξιωματικών του ΠΝ- η πλειοψηφία- ήσαν υπέρ ή ακολουθούσαν την 21η Απριλίου.         


Η ομάδα του κινήματος

Ο αρχικός πυρήνας της "οργάνωσης" δημιουργήθηκε στις αρχές του 1968, με πρώτα μέλη του τους πλωτάρχες Παππά, Μάλλιαρη, Σέκερη, Παπαθανασίου, Σταθόπουλο, Παπαδόγκωνα, Γκιόγκεζα και Κουσουρή. Μέσα στα επόμενα χρόνια μυήθηκαν και άλλοι αξιωματικοί.


                                             (Οι μυημένοι αξιωματικοί στην Ρώμη, 1973)

Φρονήματα και προθέσεις

Από άλλο "Πληροφοριακό Σημείωμα" της ίδιας πηγής, στις 17/6/69, αναφέρεται η προσπάθεια μυήσεως σε "αντεπαναστατική οργάνωσι". Ως λόγοι δεν προβάλλονται αντιστασιακοί αλλά επαγγελματικοί. Συγκεκριμένα:

  "Κατηγορούν την Επανάστασιν ότι θεωρεί δήθεν τους αξ/κούς του Ναυτικού ως ήσσονος αξίας και ως μή δυναμένους να διαδραματίσουν ρόλον επαναστατικόν!" Δηλαδή οι άνθρωποι αντιδρούσαν διότι ήθελαν... περισσότερη ανάμειξη στην 21η Απριλίου και όχι ότι ήταν εναντίον της.   

Η χούντα ήξερε τα πάντα από την αρχή

Το τραγικό της υπόθεσης είναι, ότι η στρατιωτική κυβέρνηση τα είχε μάθει όλα και μάλιστα με λεπτομέρειες, πριν ακόμα γίνουν. Μάλιστα σε "Δελτίον Πληροφοριών" του ανωτέρου αρχείου, στις 4-8-69 με διαβάθμιση "Α1 πηγή Α-5", ως υποκινητής θεωρείτο ο απόστρατος πλοίαρχος Κων. Κονωφάος.   

Τον Αύγουστο του 1969 ο Πλοίαρχος Απόστ. Σούλας σχεδίαζε την... "απαγωγή εν πλώ" του Γ. Παπαδοπούλου, όταν θα επέβλεπε την άσκηση του Στόλου ¨Θρίαμβος". Κατόπιν αποφάσισαν πάλι την απαγωγή όταν θα επενέβαινε με τορπιλάκατο στην Ύδρα. Τα σχέδια αυτά απορρίφτηκαν ως ανεφάρμοστα και οπερετικά.

Εδώ συμπεραίνεται, πως η Απριλιανή κυβέρνηση γνώριζε την ύπαρξη της ομάδας των αξιωματικών από το 1968-69 και την είχε υπό στενή παρακολούθηση. Παρόλα αυτά δεν προέβη σε καμία απόταξη ή αποστρατεία και τους διατήρησε κανονικά στους βαθμούς και στα πλοία τους.  

Ένα ακόμη κίνημα οργανώθηκε στις αρχές του 1970 με την επωνυμία "Σχέδιο Κρήτη". Πολίτικός αρχηγός είχε επιλεγή ο Πέτρος Γαρουφαλλιάς και αρχηγός της κίνησης ορίστηκε ο Δ/ντης του στόλου Υποναύαρχος Μόραλης. Ο Νίκος Παππάς έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην οργάνωση, καθώς ήταν αυτός που μύησε τους παραπάνω δύο. Το σχέδιο προέβλεπε την κατάληψη της Κρήτης και την ορκωμοσία κυβέρνησης υπό τον Βασιλέα.

                    

Το αστείο είναι πως ο Μόραλης, αφότου αποδέχτηκε και ανέλαβε την αρχηγεία του κινήματος, πήγε μετά από μια εβδομάδα και τα αποκάλυψε όλα στον Γεώργιο Παπαδόπουλο. Και πάλι όμως δεν διώχθηκε κανένας, παρότι η ΚΥΠ, με άνωθεν εντολή, έκανε τηλεφωνήματα στους αξιωματικούς και τους προειδοποιούσε ότι ήξερε για τις κινήσεις τους. Έτσι και αυτό το κίνημα ματαιώθηκε.

                                                                        (Α/Τ ΒΕΛΟΣ ΙΙ)

Η τελική προετοιμασία                          

Αυτά μέχρι και το 1970. Από τον Σεπτέμβριο του 1972 και μέχρι την 23η Μάϊου, ξεκίνησε να οργανώνεται νέο κίνημα με μεγαλύτερη μυστικότητα (όπως πίστευαν οι εμπλεκόμενοι) και μύηση των κυβερνητών των αντιτορπιλικών. Λίγους μήνες νωρίτερα, τον Φεβρουάριο του 1972, οι αντιπλοίαρχοι Γ. Καραμήτσος και Παπαδόγγονας μετέβησαν στην Ρώμη για να συναντήσουν τον βασιλιά. Ο Κωνσταντίνος όμως έλειπε και οι δύο τους συνομίλησαν με τον έμπιστό του, Κυριάκο Κουκουλομάτη, απόστρατο αεροπόρο. Η συνάντηση έγινε στην Via Veneto και από κει μετέβησαν οδικώς στο Βατικανό. Ο Κουκουλομάτης κατέθεσε:

"Καταρχάς ο Παπαδόγγονας μου είπε πως η παραμονή του Βασιλέως στην Ρώμη αμετόχου, ήτο άνευ ουσίας κι ότι αν επιθυμεί να επανέλθει εις την Ελλάδα, θα πρέπει ή να προσεγγίσει την Επανάστασιν ή κάποια δυναμική ενέργεια να τον επαναφέρει...".  Αυτό το επιβεβαίωσε στην κατάθεση του και ο ίδιος ο Παπαδόγγονας.


Ο πραγματικός αριθμός των μυημένων

Εδώ και δεκαετίες αναφέρεται, πως στο κίνημα ήταν μυημένοι σχεδόν όλοι οι κυβερνήτες πλοίων-αξιωματικοί του Π.Ν αλλά και αξιωματικοί από την Αεροπορία και τον Στρατό Ξηράς. Η αλήθεια όμως είναι αρκετά διαφορετική. 



Ο Παπαδόγγονας κατέθεσε:

"Από την άνοιξη του 1972, ότε διαφαίνεται πως τα Ά/Τ θα παραλάβουν κυβερνήτας της τάξεως μου και μίας ανωτέρας τάξεως-που συνδεόμεθα μεταξύ μας- το πράγμα ἠδύνατό να εισέλθει εις φάσιν σχεδιάσεως. Σχεδιάσεις δεν ήρχησαν παρά τον Φεβρουάριον του 1972 υπό του αντιπλοιάρχου Κοντογιάννη...".

Το κίνημα έπρεπε λοιπόν να εκδηλωθεί πριν το καλοκαίρι του 1973, διότι τότε θα συμπλήρωναν χρόνο ως κυβερνήτες Α/Τ και θα αντικαθιστούνταν. Toν Νοέμβριο του 1972 και τον Ιανουάριο του 1973 έγιναν δύο μυστικές συναντήσεις στο σπίτι του Παπαδόγγονα, όπου συμμετείχαν οι πλοίαρχοι Παππάς, Καραμήτσος, Καλιγάννης, Τριανταφυλλίδης, Σέκερης και Παναγιωταρέας καθώς και οι πλωτάρχες Θεοφιλόπουλος, Δεμέστιχας και Σταθόπουλος. Όμως πέρα από τους παραπάνω, οι κινηματίες είχαν μυήσει ελάχιστους από τα άλλα Σώματα.

Στον Στρατό Ξηράς μυήθηκαν μόνο ο ταγματάρχης Σπύρος Μουστακλής και ο Βαρδάνης,

Στην Πολεμική Αεροπορία ήρθαν σε επαφή με τους επισμηνίες Νικόλαο Στάππα και και αντισμήναρχο Αποστολάκη Δημ. Κανένας δεν μυήθηκε, τους ζήτησαν όμως εγγυήσεις πως δεν θα σήκωναν αεροπλάνα για να τους βομβαρδίσουν την μέρα της κίνησης. Ούτε αυτό το διασφάλισαν. 

Στο Πολεμικό Ναυτικό δεν κατάφεραν μέχρι τέλους πολλά πράγματα. Πιο αναλυτικά από τους 1900 αξιωματικούς, που υπηρετούσαν τότε, μυήθηκαν μόλις 56! 


             

                                                         (Μουστακλής και Παπαδόγγονας)       

Η ΚΥΠ ήταν πάντα ένα βήμα μπροστά

Και τώρα φτάνουμε στο "ζουμί" της υπόθεσης. Ποιος πρόδωσε το κίνημα του 1973; Η απάντηση...; Οι ίδιοι οι αξιωματικοί "αυτοπροδόθηκαν". Οι μυστικές υπηρεσίες ήξεραν τα πάντα για τις κινήσεις τους και παρακολουθούσαν κάθε μυστική συνάντησή τους. Είχαν παγιδεύσει τα τηλέφωνά τους και άκουγαν κάθε ιδιωτική συνομιλία τους. Η Citroen που οδηγούσε ο Παπαδόγγονας ακολουθούνταν από εναλλασσόμενα Fiat, με άνδρες της ΚΥΠ.

Ο Παπαδόπουλος, παρότι μπορούσε να τους συλλάβει, προτίμησε να προλάβει κάθε κίνηση, σε μια προσπάθεια να μην διαταραχτεί η συνοχή των Ενόπλων Δυνάμεων. Γι αυτό άρχισε να τους... προειδοποιεί. Στις 17 Μάϊου ο πλοίαρχος Στ. Αργυρίου βρίσκει στην οικεία του μια δακτυλογραφημένη επιστολή που γράφει με κεφαλαία γράμματα:

                     "Ο ΣΤΟΛΟΣ ΘΑ ΚΙΝΗΘΕΙ ΤΗΝ 21Η ΜΑΪΟΥ ΤΑ ΜΕΣΑΝΥΧΤΑ

                                              ΑΓΡΥΠΝΕΙΤΕ-ΑΓΡΥΠΝΟΥΜΕΝ

                                      ΙΕΡΑ ΟΡΓΑΝΩΣΙΣ ΥΠΑΞ/ΚΩΝ ΝΑΥΤΙΚΟΥ"

Τέτοια οργάνωση φυσικά δεν υπήρχε. Ήταν ένα ακόμα τέχνασμα της ΚΥΠ, που στην ουσία τους "έλεγε" ότι η κυβέρνηση ξέρει τα πάντα. Στις 21 Μάϊου, δύο μέρες πριν κινηθούν, άγνωστος τηλεφώνησε στον ξανά στον Αργυρίου και του είπε: "Σας ειδοποίησα, δεν με ακούσατε. Αύριο θα την πατήσετε όλοι!". Και άλλοι αξιωματικοί έλαβαν τηλεφωνήματα που έλεγαν: "Το κίνημα επροδόθη!...".


                                                                  (Αθανάσιος Σέκερης)

Το ίδιο απόγευμα ο υπασπιστής του Παπαδόπουλου, πλωτάρχης Κούβαρης, τηλεφώνησε στον Ν. Παππά και του είπε να επικοινωνήσει αμέσως με τον Δ/ντή Α2 του Αρχηγείου Ναυτικού Νικολόπουλο. Μόλις το σήκωσε ο Νικολόπουλος του είπε, με τρόπο: "Υπάρχουν πληροφορίες ότι κάτι θα γίνει στο Ναυτικό. Έχεις εσύ ιδέα...;"

Άρα καμία προδοσία δεν υπήρξε. Κανένας μυημένος δεν πήγε να καρφώσει τους συναδέλφους του στους χουντικούς. Απλώς το κίνημα ήταν τόσο μέτρια και "άτσαλα" οργανωμένο, που το έμαθαν όλοι με την μία. Ο Στυλιανός Παττακός είχε δηλώσει χαρακτηριστικά "αυτοί δεν ήσαν ικανοί εις την μύηση, να κρατούν μυστικά".


Πανικός, ασυνεννοησία και συλλήψεις:

Η ΚΥΠ κατάφερε να σκορπίσει τέτοιο πανικό στους κυβερνήτες, σε σημείο που ο "αρχηγός" τους, Κ. Κονωφάος, μετέδωσε σε όλους το συνθηματικό "Σοφοκλής". Ήταν το τέλος, το "Κίνημα του Ναυτικού" είχε ματαιωθεί, αλλά το κωμικό ήταν πως δεν το κατάλαβαν όλοι έγκαιρα.                    

Παρότι το σήμα ματαίωσης δόθηκε, δεν το έλαβαν όλοι. Έτσι, το πρωί της 23ης Μάϊου οι αξιωματικοί εμφανίστηκαν στον Ναύσταθμο για να κινήσουν τα αντιτορπιλικά. Εκεί τους περίμεναν "με ανοικτές τις αγκάλες" άνδρες της ΕΣΑ και των Λ.Ο.Κ και τους συνέλαβαν.

          

Οι αποκαλύψεις του Παππά

Ο Νίκος Παππάς, μαζί με τους 30 κατέφυγε στην Ιταλία και έζησε εκεί μέχρι την πτώση της Χούντας Ιωαννίδη τον επόμενο χρόνο. Ο Βασιλιάς Κωνσταντίνος, παρότι ήξερε τις κινήσεις του, τον εξέθεσε με πολύ σκληρά λόγια: "Στην πραγματικότητα αποφάσισε απλώς να το σκάσει..." Όμως και ο ίδιος, στην τελευταία του συνέντευξη, είπε αρκετές αλήθειες για την ενέργεια του, εξαπολύοντας παράλληλα πυρά κατά πάντων.

"Καραμανλής, Βασιλιάς και Αβέρωφ ήταν ενήμεροι και οι τρείς. Οι δύο πρώτοι ήταν λαπάδες. Ο Καραμανλής υπήρξε άθλιος και δειλός. Μας είχε πει ότι, προχωρήστε εσείς και αν πετύχετε σας στηρίζω! Αυτό είναι άνανδρο. Χειρότερο και από δειλία... Είχαμε επαφές με το ΠΑΚ της Ρώμης. Ο Ανδρέας Παπανδρέου δεν φάνηκε πουθενά. Είχε εξαφανιστεί... Αυτοί που ήρθαν μετά το 1974, όσοι κυβέρνησαν κατάστρεψαν την Ελλάδα!".       

Αυτή λοιπόν είναι η πραγματική αλήθεια της "προδοσίας" του "Κινήματος του Ναυτικού".

 

Πηγές:

1)Βασιλεύς Κωνσταντίνος Β΄ Όσα είπε και όσα δεν είπε (Η απάντηση στο "Βασιλεύς Κωνσταντίνος Χωρίς τίτλο) "Χατζηδάκης Ν. Μάνος

2)Βασιλεύς Κωνσταντίνος Χωρίς τίτλο τόμος Β' Γεώργιος Π. Μαλούχος Εκδόσεις: Βήμα, Έτος: 2015

3) Αποκαλύπτουμε την αντίσταση ¨1967-1973" από τους «ΝΕΟΑΝΤΙΣΤΑΣΙΑΚΟΥΣ» στην «γενιά» του πολυτεχνείου, Μάνος Ν. Χατζηδάκης

5) Γιατί και πως έγινε η Επανάστασις τις 21ης Απριλίου 1967 (ΦΑΚΕΛΟΣ 21η ΑΠΡΙΛΙΟΥ Α΄) προπαρασκευή, Επικράτισις και πολιτική ανάλυσις. Μάνος Ν. Χατζηδάκης



Σχόλια