Εδώ που έφτασες πρέπει να πεθάνεις!: Η πορεία προς το Δραγατσάνι


Σωτήρης Σουχλέρης


Κατάρρευση και αιχμαλωσία:

Ο Υψηλάντης δέχτηκε και τους δύο κεραυνούς σχεδόν μαζί. Έμεινε αποσβολωμένος, η καρδιά του ακόμα δεν δεχόταν ότι μπορούσε να φτάσει σε τόση ωμότητα, η ανάγκη του πολιτικού παιχνιδιού. Δεν πίστευε στα μάτια του.

Εδώ που έφτασες πρέπει να πεθάνεις:

Πλέον υπήρχαν μόνο δύο δρόμοι. Είτε θα λύγιζε κάτω από το βάρος της ατυχίας ή θα τολμούσε μεγαλύτερα πράγματα και αν αποτύγχανε θα έπεφτε δοξασμένα. Έπρεπε δηλαδή ή να διαλύσει τον κίνημά του και να παραδοθεί με τον στρατό του στο έλεος της Ευρώπης, όπως του έγραφε ο Καποδίστριας ή να συνεχίσει τον πόλεμο επάνω σε ένα νέο και πιο τολμηρό πόλεμο. Κάλεσε συμβούλιο αρχηγών. Τον ρώτησαν όλοι με μια φωνή, εάν όντως είχε έρθει σε συνεννόηση με την Ρωσία. Αποκρίθηκε με ένα αυτάρεσκο μειδίαμα, πως δεν μπορεί να εξηγηθεί πάνω σε αυτό. Τότε ο αδυσώπητος Δούκας ανέλυσε την ερώτηση των αρχηγών:

-    "Αν έκαμες το κίνημα με γνώση της Ρωσίας, μην απορείς γι αυτά που σου γράφουν. Είναι υποχρεωμένοι να στα γράψουν διότι τους έχεις εκθέσει. Αν πάλι έκαμες το κίνημα χωρίς την άδειά τους, αυτό που σου γράφουν είναι καθαρό: Εκεί που έφτασες πρέπει να πεθάνεις!"

Οι παρατηρήσεις αυτές ήταν σωστές και υπήρχε τρόπος να επιχειρηθεί κάτι μεγάλο. Στον αρχηγό είχαν φτάσει απεσταλμένοι των Βουλγάρων, οι οποίοι τον καλούσαν να διαβεί τον Δούναβη. Ακόμα βεβαίωναν πως όλα ήταν έτοιμα στη χώρα. Ότι είχαν συγκεντρώσει στις όχθες του ποταμού 77 πλοία και στρατό τριακοσίων στην Ζιμνίτσα. Το νέο σχέδιο περιλάμβανε:

·       Να κατέβει ο Υψηλάντης με τον στρατό του στην Βουλγαρία

·       Να μπει στη Μακεδονία και από εκεί στην Ήπειρο

·       Να δώσει τα χέρια με τους Σουλιώτες

·       Να εκδιώξει τον Αλή Πασά  

·       Να φέρει την Επανάσταση στην καρδιά της Ελλάδας


    Παράτολμο σχέδιο, όχι όμως ανεφάρμοστο. Θέλησε να δει τον Βλαδιμηρέσκο. Την ώρα που ο Ρουμάνος έμπαινε στο αρχηγείο ο Δούκας ορμώμενος είπε στον Υψηλάντη:

-  -Ποτέ δεν θα γίνει δικός μας! Πρέπει να χτυπηθεί.

-  -Θα χάσουμε τον Σάββα που του τον έχουμε δώσει όμηρο.

-  -Τόσο το καλύτερο! Θα απαλλαγούμε μια και καλή απ’ αυτούς. Είναι και οι δύο Τούρκοι! 

     Δεν τον άκουσε... 

     Ο Βλαδιμηρέσκο μπήκε στο αρχηγείο και αφού ορκίστηκε με το κεφάλι του στον αρχηγό, τον προέτρεψε να μπει άμεσα στην Βουλγαρία. Δεν είδε προθυμία. Γύρισε πίσω και μαζί με τον Σάββα ύψωσαν δική τους σημαία, παρότι έπαιζαν στον Υψηλάντη τον φίλο. 

Εν τέλει ο Υψηλάντης αποφάσισε να γυρίσει στο Τυργοβίστι για να στήσει αμυντική γραμμή, διασπείροντας συνεχώς, με χίλιες μορφές, φήμες για τάχα ρωσική βοήθεια. Έβγαινε σπάνια πλέον απ' το αρχηγείο του και όταν το αποφάσιζε ήταν συνοδεία εκατοντάδων στρατιωτών. Φοβόταν πλέον όχι τους εχθρούς αλλά του δικούς του.      ΄

Συνεχίζεται  

Σχόλια