Φονιάς αλλά όχι δολοφόνος! Το δράμα του Άκη Πάνου που σκότωσε τον εραστή της κόρης του, ενώ ήταν έγκυος στο παιδί τους

Σωτήρης Σουχλέρης

Ασ' τον τρελό στην τρέλα του ασ' τονε στο όνειρό του. Τον κόσμο αυτό σιχάθηκε κι έφτιαξε έναν... δικό του. Εάν κάποιος έλεγε στον Άκη Πάνου, όταν έγραφε τον "τρελό", πως θα αντικατόπτριζε το μελλοντικό του δράμα, όταν και θα σκότωνε τον εραστή της κόρης του μπροστά στα μάτια της, μάλλον θα τον έβριζε. 

Η μοίρα ήταν σκληρή και αδίστακτή γι αυτόν τον μεγάλο λαϊκό συνθέτη και μπουζουκοποιό, που με τα τραγούδια του μεγάλωσαν και μεγαλώνουν γενιές Ελλήνων. Ο ίδιος πέρασε δύσκολα παιδικά χρόνια. Γεννήθηκε το 1933 στην Αθήνα και ήταν γιος του Στέφανου Πάνου, που ήταν υπεύθυνος σίτισης για την ανακτορική φρουρά. Ο Άκης μεγάλωσε αρχές και φιλοδοξίες, ενώ μπήκε από νωρίς στην μουσική από τον αδερφό του, ο οποίος έπαιζε κιθάρα και ήταν ο πρώτος του δάσκαλος.


Η απόσυρση το 1985

Η δεκαετία του 80 έμεινε αξέχαστη για τα κέντρα διασκεδάσεων. Ήταν η χρυσή εποχή της ελληνικής νύκτας, παντού στην παραλιακή τα μαγαζιά γέμιζαν και οι θαμώνες διασκέδαζαν, άγρια και ορισμένες φορές υπερβολικά, μέχρι το ξημέρωμα. Τα μεροκάματα, ακόμα και για τις γλάστρες ήταν στο Θεό και μέσα στην γενικότερη ευφορία, ένας τεράστιος λαϊκός συνθέτης αποχωρεί ξαφνικά. Μέχρι τότε ο Άκης Πάνου είχε γράψει ιστορικά κομμάτια, όπως το "η ζωή μου όλη", "η πιο μεγάλη ώρα", "άντε να περάσει η μέρα", "ο τρελός", "ήταν ψεύτικα" και είχε συνεργαστεί με όλα τα μεγάλα ονόματα.

Κι όμως αποφασίζει να πάρει την οικογένεια του και να μετακομίσει στην Ξάνθη, όπου έμενε σε σπίτι εκτός πόλης. Μαζί του τον ακολούθησε και ο επί σειρά ετών καλός του φίλους Μανώλης Ρασόυλης. Εκεί μεγάλωσε τα τέσσερα παιδιά του, την κόρη του Ελευθερία, τον γιο του Στέφανο και τα δίδυμα Θανάση και Ευάγγελο. Ο Πάνου είχε μεγάλη αδυναμία στην κόρη του. Μάλιστα είχε σκαλίσει με φωτιά το πρόσωπό της σε ένα απ' τα μπουζούκια του. 

Η σχέση με τον Γιαλαμά

Στα τέλη του 1996 η Ελευθερία Πάνου, 19 ετών, έχει ξεκινήσει να ασχολείται με την τηλεόραση και έκανε δική της εκπομπή στο κανάλι "Εγνατία". Από τότε υπήρχαν προβλήματα στην σχέση της με τον πατέρα της, καθώς ο Άκης Πάνου είχε μεγαλώσει τα παιδιά του με τις, σπαρτιάτικες, αρχές που διδάχτηκε ως παιδί και η Ελευθερία δεν έδειχνε να τις αποδέχεται. Όμως το 1997 ήρθε ένα βαρύ κτύπημα.


Η Ελευθερία γνωρίζει τον 30χρονο Σωτήρη Γιαλαμά. Η σχέση μένει, για λίγο καιρό, κρυφή από τους γονείς της Ελευθερίας όμως όχι για πολύ. Ο Άκης Πάνου ανακαλύπτει το μυστικό της κόρης του και γίνεται έξαλλος. Καυγαδίζει και απαγορεύει στην κόρη του να τον ξαναδεί, αλλά η Ελευθερία δεν έχει τέτοιο σκοπό. Οι σχέση με τους γονείς της είναι τεταμένη και οι δύο εραστές βρίσκονται κρυφά, μέχρι που μια λάθος κίνηση θα γίνει η αρχή για μια ανείπωτη οικογενειακή τραγωδία. 

Απήγαγαν την κόρη μου, ξέρω ποιος το έκανε!

Τον Μάιο του 1997 η Ελευθερία φεύγει από το σπίτι της, χωρίς να δώσει σημεία ζωής για 10 μέρες. Ο Άκης Πάνου, παρότι απέφευγε την δημοσιότητα όσο ελάχιστοι, βγαίνει στην τηλεόραση φορώντας πιζάμες. Αν και μιλά για απαγωγή, δείχνει να γνωρίζει το που και με ποιον βρίσκεται η κόρη του. Όπως δήλωσε στην κάμερα "έχω λόγο να υποπτεύομαι συγκεκριμένο άτομο, το οποίο γνωρίζει και η αστυνομία της Ξάνθης". Από τότε ξεκίνησε ένα τηλεοπτικό θρίλερ μέχρι που η Ελευθερία τηλεφώνησε στην αστυνομία, δήλωσε πως δεν πρόκειται για απαγωγή και ότι βρίσκεται στο σπίτι των Γιαλαμά με την θέλησή της.  


Τις ίδιες δηλώσεις έκανε και στις τηλεοπτικές κάμερες. Σε έναν ορυμαγδό αποκαλύψεων η 19χρονη ανέλυσε τα πάντα. Στην κάμερα εμφανίστηκε και ο ίδιος ο Γιαλαμάς, που αποκάλυψε με την σειρά του γιατί δεν τον ήθελαν οι γονείς της Ελευθερίας. "Αυτό που έχουν καταφέρει είναι να μας ενώσουν... καλύτερα. Ο Πατέρας της με θεωρεί μπράβο και η μητέρα της δεν θε ήθελε, διότι είμαι σε κατάσταση διαζυγίου και έχω ένα παιδί από τον πρώτο μου γάμο.". 

Με ξεφτιλίσανε! 

Τελικά η Ελευθερία επέστρεψε στο σπίτι της, όμως οι σχέσεις με τον πατέρα της είχαν διαταραχτεί και δεν φαινόταν να φτιάχνουν. Η σχέση των δύο συνεχίζει, όμως ο Γιαλαμάς αποφασίζει να μιλήσει με τον Άκη και να λύσει την παρεξήγηση. Την 1η Αυγούστου του 1997 το ζεύγος Σωτήρη και Ελευθερίας, μετά από παραίνεση της μητέρας της Άννας Μπακιρτζή, επισκέπτονται τον συνθέτη στην οικεία του. Το φονικό είναι κοντά.

Η Άννα πηγαίνει και ξυπνά τον Πάνου, λέγοντάς του πως έχει έρθει η Ελευθερία, δεν αναφέρει όμως τον Γιαλαμά. Ο Άκης σηκώνεται και βλέπει τον 28χρονο μέσα στο σπίτι του. Ο Πάνου, εγκλωβισμένος στις αξίες μιας άλλης εποχής, ξεπέρασε τα όρια ακόμη και των δικών του αρχών. Έχασε την ψυχραιμία του και ερμήνευσε με ένα δικό του υπερβολικό τρόπο την κίνηση του Γιαλαμά. Θεώρησε μεγάλη προσβολή την εμφάνιση του «αγαπητικού» της κόρης του μέσα στο ίδιο του το σπίτι. 

Αποφάσισε να λύσει το ζήτημα με τον δικό του κώδικα τιμής. Άρπαξε το 45αρι που κρατούσε σαν ενθύμιο από το Ναυτικό και πυροβόλησε θανάσιμα, τρεις φορές, τον Γιαλαμά. Η μία σφαίρα βρήκε το θύμα στο πρόσωπο. Μπροστά στα μάτια της κόρης του, της γυναίκας του και του μικρού του γιου, ένας από τους μεγαλύτερους συνθέτες έγινε... φονιάς.


Δεν μετανόησα γιατί δεν... εννόησα

Ο Άκης Πάνου συλλαμβάνεται, αλλά δεν δείχνει να μετανιώνει για ότι έκανε, γι αυτό και παραδέχτηκε αμέσως την πράξη του. Εδώ να σημειωθεί, πως η γυναίκα του προσπάθησε να πάρει εκείνη την ευθύνη πάνω της. "Εγώ σκότωσα τον Γιαλαμά, εγώ τον πυροβόλησα κι όχι ο άντρας μου. Εμένα πρέπει να συλλάβετε", αλλα την διέψευσε. Ο δικηγόρος του έριξε φως στον τρόπο σκέψης του συνθέτη διηγώντας μια συζήτησή τους. 

"Κυκλοφορώ στον δρόμο και με κοιτάζει λοξά ο κόσμος και ξέρω τι σκέφτονται. Ότι αυτός ο τύπος πήρε την κόρη μου, την σπίτωσε, την γκάστρωσε και εγώ τώρα τι κάνω;

Η Ελευθερία, κατά τη διάρκεια της δίκης ήταν οχτώ μηνών έγκυος στο παιδί του Γιαλαμά. Πατέρας και κόρη, που άλλοτε είχαν παθολογική αδυναμία ο ένας στον άλλο, δεν αντάλλαξαν ούτε βλέμμα. Η Ελευθερία κοίταξε τον πατέρα της μόνο κατ’ εντολή των δικαστών και εκείνος παραλίγο να καταρρεύσει. Το δικαστήριο δεν αναγνώρισε στον Πάνου κανένα ελαφρυντικό. Ούτε αυτό που επικαλέστηκε η υπεράσπιση, της προσφοράς στην πολιτιστική κληρονομιά της Ελλάδας. Η απόφαση ήταν ισόβια καταδίκη. Ο ίδιος έλεγε στους δημοσιογράφους: «Δεν μετανόησα γιατί δεν εννόησα», εννοώντας ότι δεν είχε πρόθεση να σκοτώσει τον Γιαλαμά.




Ο πατέρας μου είχε δίκιο

Ο Άκης Πάνου καταδικάστηκε σε ισόβια και η Ελευθερία γεννά το πρώτο του εγγόνι, που δεν γνώρισε πατέρα. Όμως, παρόλη την ένταση, τον πόνο και το δράμα, η Ελευθερία παραδέχτηκε πως έκανε λάθος και ότι ο πατέρας της είχε δίκιο στα όσα της έλεγε. Ο Άκης Πάνου, ακόμα και δέσμιος στο κελί του δεν σταμάτησε ποτέ να γράφει τραγούδια. Συνέθεσε μάλιστα και ένα για την ιστορία με την κόρη του, το οποίο και διάβασε σε συνέντευξή του.



Ο Άκης Πάνου πέθανε στις 7 Απριλίου του 2000 

Ακολουθήστε το "Εξιστορώντας στην σελίδα μας στο Facebook, στο προφίλ μας στο Instagarm και κάντε εγγραφή στο κανάλι μας στο YouTube ώστε να μην χάνετε τα νεότερα ιστορικά μας άρθρα και τις συνεντεύξεις μας. 

Σχόλια