Κανείς δεν τολμάει να το ερμηνεύσει, το κρυφό διαμάντι του Στέλιου που λίγοι γνωρίζουν! (vid)


Σωτήρης Σουχλέρης

Ο Στέλιος Καζαντζίδης, στην πολύχρονη καριέρα του, τραγούδησε κοντά στα 1000 τραγούδια σε πρώτη εκτέλεση και πάνω από 2000 συνολικά. Αρκετοί θεωρούν πως τα σημαντικότερα και καλύτερα τραγούδια του ήταν το «Υπάρχω», το «Τραγουδώ», «Η ζωή μου όλη», «Ότι αγαπώ εγώ πεθαίνει», η «Μαντουμπάλα» και το «Αντιλαλούνε τα βουνά».


Το «Υπάρχω», σε μουσική Χ. Νικολόπουλου και στοίχους Πυθαγόρα, χαρακτηρίστηκε από πολλούς μουσικούς και συνθέτες ως το καλύτερο απ’ όλα όσα ερμήνευσε, όμως αυτό δεν είναι αλήθεια. Μπορεί το συγκεκριμένο άσμα να είναι ένα απ’ τα καλύτερα και πιο σωστά ερμηνευμένα τραγούδια του, όμως τον τίτλο του καλύτερου τραγουδιού κατέχει ένα άλλο, πιο άγνωστο κομμάτι.

Ανήμπορος τις νύχτες φτερουγίζεις:

Το 1987 ο Στέλιος έχει γυρίσει στην δισκογραφία, μετά από 12 χρόνια απουσίας, ηχογραφώντας τον δίσκο «Στον δρόμο της Επιστροφής». Έναν χρόνο μετά πεθαίνει η μητέρα του Γεσθημανή και κυκλοφορεί τον δίσκο «Ελεύθερος» με 12 κομμάτια. Πρώτο, ως φόρος τιμής στην κυρά Χατζίδαινα όπως την φώναζε, είναι το τραγούδι «Μάνα μου», όμως στην 8η θέση φιγουράρει ο «Ανήμπορος».

Η εισαγωγή του είναι απλή, ένας σιγανός ήχος μπουζουκιού, με συνοδεία πιάνου και ακορντεόν, ύστερα σιγή για λίγο και τότε μπαίνει μια δυνατή ζειμπεκιά που σε ανατριχιάζει. Απίστευτος ρυθμός, η τρίχα σου σηκώνεται και την στιγμή που μπαίνει η φωνή του Στελάρα όλα δένουν αρμονικά και δημιουργείται το καλύτερο ζεϊμπέκικο όλων των εποχών. Καθαρή άρθρωση, σωστές μπάσες, βάθος φωνής και ένας λυγμός στην φωνή του Καζαντζίδη καθιστούν τον «Ανήμπορο» ως το καλύτερο τραγούδι που ερμήνευσε ποτέ!


                     .

Κανένας δεν τόλμησε, μόνο ο Βελής:

Το τραγούδι αυτό είναι απίστευτα δύσκολο να το τραγουδήσει κανείς και είναι πολύ λίγοι, αν όχι ελάχιστοι, εκείνοι που δοκίμασαν. Κατά μαρτυρία ενός ανώνυμου φίλου, «Δεν μπορούσε κανείς να το ακουμπήσει. Ως φαντάρος κάποτε το ζήτησα ακουστική παραγγελιά σε μια “μουσική σκηνή” και οι μουσικοί έκαναν πως δεν το ξέρουν! Μωρέ το ήξεραν και το παραήξεραν, ειδικά ο τραγουδιστής που άλλαξε 10 χρώματα μόλις άκουσε ΑΝΗΜΠΟΡΟΣ».

Αρκετοί, νέοι καλλιτέχνες, έχουν τραγουδήσει έστω και μια φορά το «Υπάρχω» ή το «Τραγουδώ», κανένας τους όμως τον Ανήμπορο. Ο μόνος ο οποίος το τόλμησε και το είπε αξιοπρεπέστατα, ήταν ο Λεωνίδας Βελής, το 2015, στην εκπομπή «Όλοι οι καλοί χωράνε». 

                                 (Τάκης Σούκας ο δημιουργός του “Ανήμπορου”)

Αυτό το αριστούργημα αναδεικνύει την εκτελεστική δεινότητα του Καζαντζίδη, σε όλο της το μεγαλείο και επισφραγίζει την άποψη πως ο Στέλιος ήταν, είναι και θα παραμείνει η μεγαλύτερη λαϊκή φωνή που έζησε ποτέ.


Στίχοι: Άγγελος Αξιώτης

Μουσική: Τάκης Σούκας 1988

Ανήμπορος τις νύχτες φτερουγίζεις με το μυαλό σου σ άλλες εποχές,                                                  τριαντάφυλλο στον κόσμο που σαπίζεις για να πληρώνεις ξένες ενοχές.

Σκοτώνουν την αγάπη πριν το τέρμα, το μίσος κυβερνάει και το ψέμα.                                                Σκοτώνουν την αγάπη πριν το τέρμα, το μίσος κυβερνάει και το ψέμα.                             

Στους δρόμους της ζωής σου ταξιδεύεις και ψάχνεις για καινούριους ουρανούς.                                     Τα χνάρια σου χαθήκαν, κινδυνεύεις, εδώ δεν αγαπούν τους ταπεινούς.

Σκοτώνουν την αγάπη πριν το τέρμα, το μίσος κυβερνάει και το ψέμα.                                              Σκοτώνουν την αγάπη πριν το τέρμα, το μίσος κυβερνάει και το ψέμα.


Ακολουθήστε το "Εξιστορώντας στην σελίδα μας στο Facebook, στο προφίλ μας στο Instagarm και κάντε εγγραφή στο κανάλι μας στο YouTube ώστε να μην χάνετε τα νεότερα ιστορικά μας άρθρα και τις συνεντεύξεις μας. 




Σχόλια

Δημοσίευση σχολίου