Louis-Victor Baillot: Τελευταίος επιζών της μάχης του Βατερλώ, πέθανε σε ηλικία 105 ετών




Σωτήρης Σουχλέρης

Γεννήθηκε στις 9 Απριλίου 1793 στο Percey Yonne της Γαλλίας, Ως νεαρός άνδρας, ο Baillot στρατολογήθηκε στη Μεγάλη Στρατιά του Ναπολέοντα το 1812 και εντάχθηκε στο 3ο τάγμα της 105ης ταξιαρχίας πεζικού. Ταξίδεψε στον Βιστούλα ποταμό στην Πολωνία, όπου η ταξιαρχία του συνάντησε τα απομεινάρια του κυρίως στρατού καθώς αποχωρούσε από τη ρωσική εκστρατεία. Συνέχισε να πολεμά στην πολιορκία του Αμβούργου το 1813. Ύστερα από μια παύση στην υπηρεσία, μετά και την εξορία του αυτοκράτορα στην Έλβα, ο Baillot επέστρεψε στο στρατό το 1815, όταν ταυτόχρονα ο Ναπολέων επέστρεψε στη γαλλική ηπειρωτική χώρα κατά τη διάρκεια των 100 ημερών και παρέλασε με την παλιά του ταξιαρχία στο Βέλγιο.

                                                              (Η πολιορκία του Αμβούργου)

Στις 14 Ιουνίου 1815, ο Baillot είδε τον αρχιστράτηγο του προσωπικά για πρώτη και τελευταία φορά όταν ο Αυτοκράτορας εξέτασε τα στρατεύματά του στο πεδίο πριν από τη μάχη του Βατερλό, που έλαβε χώρα στις 15 Ιουνίου 1815. Τέσσερις ημέρες αργότερα, ο Baillot χτυπήθηκε από ένα ξίφος στο κεφάλι από το ιππικό των Σκωτσέζων "Γκρίζων". Θα είχε πεθάνει, αν το καπέλο του δεν τον είχε προστατέψει από χειρότερο χτύπημα. 

     

Ο Baillot, στην φωτογραφία, φοράει το Médaille Légion d'honneur, το υψηλότερο γαλλικό τιμητικό παράσημο, τόσο στρατιωτικό όσο και πολιτικό. Δημιουργήθηκε το 1802 από τον Ναπολέοντα Βοναπάρτη καθώς και το Médaille St. hélène, το οποίο δημιουργήθηκε το 1857 από τον Ναπολέοντα Γ', κυρίως για τους βετεράνους σωζόμενων στρατευμάτων της Μεγάλης Στρατιάς του Ναπολέοντα, οι οποίοι υπηρέτησαν από το 1792-1815.

                                                                           (Ο Baillot σε φωτογραφία το 1895)

Σε κάθε επέτειο του θανάτου του Ναπολέοντα (5 Μαΐου 1821), οι παλαίμαχοι της Μεγάλης Στρατιάς συγκεντρώνονταν στην πλατεία Vendôme του Παρισιού, στο μέσο της οποίας υψώνεται η στήλη που ο αυτοκράτορας κατασκεύασε από τα πυροβόλα-λάφυρα της μάχης του Austerlitz, προκειμένου να τιμήσουν τη μνήμη του ήρωά τους. Στην εκδήλωση αυτή, προσέρχονταν ένστολοι. Οι φωτογραφίες, οι οποίες ακολουθούν τραβήχτηκαν, χάρη σε αυτήν, ακριβώς, τη συγκυρία μεταξύ των ετών 1855 και 1858. Το όνομα του φωτογράφου παραμένει άγνωστο. Οι λιθογραφίες, που τις πλαισιώνουν, φιλοτεχνήθηκαν από τον Hippolyte Bellangé (1800-1866).

                (Αριστερά: Δεκανέας Lefèbre, του 2ου Συντάγματος Μηχανικού. Στo κέντρο: Γρεναδιέρος Burg του 24ου Συντάγματος της Αυτοκρατορικής Φρουράς (Garde Impériale). Δεξιά:Vitry, της Περιφερειακής Φρουράς (Garde Départementale). Άπαντες συμμετείχαν στη μάχη του Βατερλώ)

Ο Baillot, πέθανε στις 3 Φεβρουαρίου 1898 στο Carisey Yonne, Γαλλία, σε ηλικία 105 ετών. Στο μνήμα του είναι χαραγμένη η ένδειξη: “Le Dernier de Waterloo”.

Σχόλια

  1. Πολύ ενδιαφέροντα βιογραφικά στοιχεία ενός ανθρώπου, που έλαβε μέρος σε αυτά τα ιστορικά γεγονότα. Ωστόσο, οφείλω να τονίσω, ότι παρακολουθώ συστηματικά σε παράθεση σας ιστορικών άρθρων αλλά βιογραφικών στοιχείων, την παντελή απουσία βιβλιογραφικών πηγών, αλλά συνάμα και απουσία παραρτημάτων εικόνων. Σαφώς, είναι πολύ ενδιαφέροντα όλα αυτά, αλλά το αληθές των γεγονότων οφείλει να συνοδεύεται από έγκυρες βιβλιογραφικές παραπομπές.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου