Απεβίωσε η Ελισάβετ Β' του Ηνωμένου Βασιλείου: Μόνο ένας μονάρχης κυβέρνησε παραπάνω από την εκλιπούσα


Σωτήρης Σουχλέρης

Πριν από μία ώρα ανακοινώθηκε πως η βασίλισσα Ελισάβετ απεβίωσε σε ηλικία 96 ετών. Ανέβηκε στον βρετανικό θρόνο το 1952, μετά τον θάνατο του πατέρα της Γεώργιου και με τον θάνατό της έλαβε τέλος μια ολόκληρη εποχή. Όμως η εκλιπούσα μπορεί και να μην είναι η μακροβιότερη μονάρχης όλων των εποχών.

Στην παρακάτω λίστα θα δούμε, πέρα από μονάρχες, δικτάτορες όπως και επαναστάτες, οι οποίοι ανέλαβαν και διατήρησαν την εξουσία για πάνω από 30 χρόνια μέχρι τον θάνατό τους ή την διατηρούν ως σήμερα σε ορισμένες περιπτώσεις.

Λουδοβίκος ΙΔ΄ της Γαλλίας (72 χρόνια)


Ο Λουδοβίκος ΙΔ΄, γνωστός και ως «βασιλιάς Ήλιος» από τον Οίκο των Βουρβόνων, ήταν βασιλιάς της Γαλλίας και της Ναβάρας από το 1643 έως τον θάνατό του το 1715. Η βασιλεία του, λόγο διάρκειας, επηρέασε σημαντικά τη Γαλλία και ολόκληρη την Ευρώπη. Θεωρείται ένας απ' τους πιο αποτελεσματικούς μονάρχες που κυβέρνησαν την Γαλλία. Πέθανε αφήνοντας πίσω του μια ισχυρότατη αυτοκρατορία και δυνατή οικονομία. 

Φιντέλ Κάστρο (49 χρόνια)


Πάμε σε μια πιο γνωστή περίπτωση. Ο Φιντέλ υπήρξε αρχηγός των κουβανών επαναστατών που ανέτρεψαν το 1959 το καθεστώς Μπατίστα. Το δικό του καθεστώς έγινε μόνιμος εχθρός των ΗΠΑ, επι ψυχρού πολέμου και θεωρείται διεθνώς ως μεγάλος επαναστάτης και έμπνευση για πολλά άλλα  κινήματα ανά τον κόσμο. Εγκαθίδρυσε ένα κομμουνιστικό κράτος και εαυτόν πρώτα πρωθυπουργό και μετέπειτα πρόεδρο, θέσεις που διατήρησε επί 47 χρόνια, ως το 2008 όταν παραιτήθηκε. Απεβίωσε το 2016.

Τεοδόρο Ομπιάνγκ Μπασόνγκο (43 χρόνια και συνεχίζει)

Επόμενο άγνωστο όνομα στην λίστα. Ο Ομπιάνγκ κυβερνά με σιδηρά πυγμή μέχρι σήμερα την Ισημερινή Γουινέα. Όντας αρχηγός των Ενόπλων δυνάμεων ανέτρεψε τον πρόεδρο και θείο του, Φρανσίσκο Μασίας Νγκέμα το 1979. Κατέχει τον τίτλο του μακροβιότερου μη γαλαζοαίματου, αρχηγού κράτους και του μακροβιότερου προέδρου στα χρονικά. Το καθεστώς του έχει κατηγορηθεί για συνεχείς παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και εκτελέσεις, ενώ ο ίδιος και ο γιός του ζουν μες την χλιδή.   

Χασανάλ Μπολκιάχ (53 χρόνια και συνεχίζει)

Ο Χασανάλ Μπολκιάχ είναι ο Σουλτάνος του Μπρουνέι. Ενθρονίστηκε το 1967 διαδεχόμενος τον πατέρα του Ομάρ Αλί Σαϊφουντιέν Γ΄. Είναι ο δεύτερος μακροβιότερος εν ενεργεία μονάρχης μετά τη βασίλισσα Ελισάβετ Β', καθώς βασιλεύει επί 53 χρόνια, ενώ από το 1984 έχει αναλάβει και πρωθυπουργός της χώρας του.

Ελισάβετ ΙΙ' της Αγγλίας (70 χρόνια)

Η Ελισάβετ ανέβηκε στον θρόνο της Αγγλίας, το 1952 όταν ακόμα η χώρα ήταν αυτοκρατορία και είχε πάνω από 30 αποικίες σε όλο τον κόσμο. Από τότε μέχρι σήμερα, η Ελισάβετ έχει δει την χώρα της να δίνει ανεξαρτησία στις αποικίες της, μέχρι στιγμής 16 Βρετανούς πρωθυπουργούς, 14 προέδρους των ΗΠΑ, 10 σοβιετικούς και Ρώσους ηγέτες. την διάλυση της ΕΣΣΔ και των θάνατο δύο μελών των Κιμ. Όταν προσπέρασε τη γιαγιά της, τη βασίλισσα Βικτώρια, ως τη μακροβιότερη μονάρχη της Βρετανίας τον Σεπτέμβριο του 2015, η βασίλισσα Ελισάβετ  είπε ότι το συγκεκριμένο ορόσημο δεν ήταν "ένα από τα οποία πάντα φιλοδοξούσα...". 

Πουμιπόν Αντουνιαντέτ (70 χρόνια)

 
Αν και ταϊλανδός γεννήθηκε στο Κέιμπριτζ της Μασαχουσέτης, στις ΗΠΑ, στις 5 Δεκεμβρίου 1927 και κατάγεται από τη δυναστεία των Σακρί. Επέστρεψε στην Ταϊλάνδη το 1946 όπου κα στέφθηκε βασιλιάς ως "Ράμα ο ένατος", διαδεχόμενος τον έκπτωτο ξάδερφό του Ανάντα Μαχιντόν. Κυβέρνησε για 70 χρόνια και αγαπήθηκε ως θεό από τον λαό του, που ξέσπασε σε μαζικά κλάματα με την είδηση του θανάτου του το 2016.

Σομπούζα ΙΙ της Σουαζιλάνδης (82 χρόνια)


Το πλέον άγνωστο όνομα της λίστας αλλά και το πιο ενδιαφέρον. Γεννημένος το 1899, ο βασιλιάς της Σουαζιλάνδης (σημερινό Εσουατίνι) αναγορεύτηκε μονάρχης σε ηλικία 4 μηνών. Έζησε δύο παγκόσμιους πολέμους, την πτώση της ρωσικής Αυτοκρατορίας και την άνοδο της ΕΣΣΔ, τον πόλεμο της Κορέας, το Βιετνάμ και πολλά ακόμα. Μετά τον Β παγκόσμιο έπαιξε κομβικό ρόλο στο να δοθεί αναμαρτησία στο βασίλειο το 1968, υπήρξε διαμεσολαβητής σε κρίσεις μεταξύ των γύρω χωρών και θεωρούνταν απ' τους πιο σοφούς, εναπομείναντες, μονάρχες της Αφρικής. Πέθανε το 1982 σε ηλικία 83 ετών.


Σχόλια