Δυναστικές δικτατορίες σήμερα: Από τους Άσαντ, στους Κιμ και τους Γκνασινγκμπέ.

 


Σωτήρης Σουχλέρης

Τι θέλει πιο πολύ ένας μονάρχης; Τον γιο του να τον διαδέχεται και να συνεχίσει την δυναστεία του στην χώρα την οποία κυβερνά. Ίδια επιθυμία έχει και ένας, μακρόβιος, δικτάτορας.

Σήμερα το "Εξιστορώντας" ανοίγει τον φάκελο των κληρονομικών δικτατοριών. Τα παρακάτω είναι τα μοναδικά καθεστώτα στον κόσμο, όπου η εξουσία πέρασε απ' τον πατέρα στον γιο, χωρίς όμως η οικογένεια να είναι... γαλαζοαίματη. 

Συρία το βασίλειο των Άσαντ:

Ο Μπασάρ Αλ-Άσαντ είναι παγκοσμίως γνωστός, ως μόνος δικτάτορας που δεν έπεσε από την Αραβική άνοιξη, όπως και για το γεγονός ότι χρησιμοποιεί χημικά όπλα ενάντια στον λαό του. Λιγότεροι όμως ξέρουν τον πατέρα του. 



                                          
 Ο Χαφέζ Αλ-Άσαντ ανέβηκε στην προεδρία της Συρίας το μακρινό 1963, ανατρέποντας την κυβέρνηση του Αχμάντ Αλ-Κατίμπ. Κυβέρνησε για 37 χρόνια και υπήρξε ένας απ' τους πιο σκληρούς αρχηγούς κρατών της μέσης Ανατολής. Ενεπλάκη σε 3 Αραβοϊσραηλινούς πολέμους, κατηγορήθηκε για βασανιστήρια και εκτελέσεις αμάχων, ενώ συνήψε καλές σχέσεις και με την χώρας μας.

                                          
                                     (Ο Χαφέζ Αλ-Άσαντ με τον Ανδρέα Παπανδρέου)

Στις 10 Ιουνίου 2000, λίγες ώρες μετά τον θάνατό του, ο γιος του κλήθηκε εκτάκτως από την Αμερική, όπου σπούδαζε. Το ίδιο απόγευμα ορκίστηκε πρόεδρος της Συρίας, διαδεχόμενος τον πατέρα του και συνεχίζοντας την δυναστεία του.   

Τόγκο η άγνωστη δυναστεία:

Το όνομα αυτής της χώρας πρέπει να είναι τελείως άγνωστο στο ευρύ κοινό και όχι άδικα. Η μικρή αυτή χώρα της δυτικής Αφρικής, απέκτησε την ανεξαρτησία της από την Γαλλία το 1960. Πρώτος πρόεδρος ανέλαβε ο Συλβάνους Επιφάνιους Ολύμπιο. Το 1966 ανατράπηκε από στρατιωτικό πραξικόπημά, του οποίου ηγήθηκε ο Γκνασινγκμπέ Εγιαντεμά. 


                                                                (Ο Εγιαντεμά το 1968)

Ο ίδιος, παρότι υποσχέθηκε ελεύθερες εκλογές εντός 2 ετών, παρέμεινε πρόεδρος για 39 χρόνια και έφτιαξε ένα απ' τα πιο φαιδρά καθεστώτα της σύγχρονης ιστορίας. Κατήργησε τα κόμματα, επέβαλε μονοκομματικό κράτος και υποχρέωσε τον κόσμο να τον προσκυνά σαν Θεό. Πέρα απ' αυτά εξέδωσε μία σειρά κόμικς, στα οποία παρουσιαζόταν ως ανίκητος υπερ ήρωας και είχε 1000 γυναίκες να του τραγουδούν ύμνους, όπου πήγαινε.


Από το 1993 είχε επιτρέψει την δημιουργία κοινοβουλίου και κομμάτων, αλλά παρέμεινε στην εξουσία με την βοήθεια του στρατού. Όταν απεβίωσε το 2005, ο αρχηγός του στρατού ανακήρυξε τον γιο του πρόεδρο, κατά παράβαση του συντάγματος. Παρόλες τις διαμαρτυρίες της αντιπολίτευσης, ο Φορ Γκνασινγκμπέ κυβερνά μέχρι και σήμερα. 

(ο Φορ Γκνασινγκμπέ το 2012) 

Βόρεια Κορέα ο παράδεισος των Κιμ:

Και φτάνουμε στον ελέφαντα στο δωμάτιο, Το πιο γνωστό απολυταρχικό και καταπιεστικό καθεστώς του κόσμου. Την "Λαοκρατική Δημοκρατία της Κορέας".

Το κράτος ιδρύθηκε το 1948, από τον παππού του σημερινού ηγέτη Κιμ Γιονκ Ουν, Κιμ Ιλ Σουνγκ. Ο πατριάρχης των Κιμ κυβέρνησε για 44 χρόνια και λατρευόταν ως θεός από τον κόσμο. Από το 1988 η χώρα μπήκε σε οικονομική κρίση, η οποία χειροτέρεψε το 1990. Ο ανώτατος ηγέτης, λόγο ασθένειας, δεν μπορούσε να δώσει λύση στα προβλήματα και τελικά πέθανε το 1992, σε ηλικία 82 ετών.
                                                                     
                 
                                          (Ο Κιμ Ιλ Σουνγκ με τον Φιντέλ Κάστρο το 1980)

Ο γιός του Κιμ Γιονγκ Ιλ, που τον διαδέχτηκε, έκανε ίσως την χειρότερη διαχείριση κράτους στον κόσμο. Η χώρα ματίστηκε από λοιμό τα έτη 1994-1998, δεν υπήρχε ρεύμα στο 70% της επικράτειας, σε σημείο να μην είναι ορατή απ' το διάστημα, ενώ ο ίδιος έτρωγε, έπινε σαν βασιλιάς και έβλεπε ταινίες του Χόλυγουντ. 


(Μαζί με τον Μπίλ Κλίντον το 2003) 

Όμως, μαζί με τα παραπάνω, ο 2ος των Κιμ είναι επίσης γνωστός και για τις απαγωγές Ιαπώνων και Νοτιοκορεατών ηθοποιών. Υπολογίζεται πως οι μυστικές υπηρεσίες, τις οποίες διηύθυνε την δεκαετία του 80, απήγαγαν περίπου 95 άτομα. Μόνο 20 επέστρεψαν πίσω στις οικογένειές τους. Πέθανε το 2011, μετά από χρόνια μάχη με τον καρκίνο, αφού πρώτα ξεκίνησε και υλοποίησε το πυρηνικό πρόγραμμα της χώρας. 

Εδώ και 11 χρόνια την χώρα κυβερνά, με σιδηρά πυγμή, ο 3ος των Κιμ και εγγονός του πρώτου ηγέτη Κιμ Γιονγκ Ουν. Ο Κιμ μέσα σε 10 χρόνια έγινε γνωστός στον κόσμο, για τις απειλές για επίθεση με πυρηνικούς πυραύλους του στις ΗΠΑ, την λαιμαργία του, τις εκτελέσεις συγγενών του με αντιαεροπορικά πυρά, επειδή κοιμήθηκαν σε ομιλίες του και τα στρατόπεδα εργασίας-θανάτου στην επαρχεία.
                                              

Να δούμε μόνο πότε θα καταρρεύσουν αυτές οι δυναστείες και οι πολίτες των χωρών τους θα βρουν ηρεμία, ελευθερία και δημοκρατία.

Σύντομα ευχόμαστε  








Σχόλια